Вместо модерен басейн за 13 млн.лв. - изкоп за 500 бона в Пловдив

  • от Благовест Андонов
  • 10:55, 28.03.2021

Най-модерният плувен комплекс в цяла България трябваше да бъде почти завършен към днешна дата след първата му копка през есента на 2019 година. Грандиозният проект за обновяването на ПК „Младост” в Пловдив обаче бе замразен, а и не се вижда скоро да започне реконструкцията му.  Това кара няколко плувни клуба със стотици спортисти да правят сложни графици, за да може  децата  да спортуват, пише Trafficnews.

Вместо модерен 50-метров олимпийски басейн в момента в двора на комплекса има изкоп, в който бе налян бетон, а всичко това струва близо половин милион лева от парите на данъкоплатците. Гледката прилича твърде много на тази при строителството на зала „Колодрума”, когато правителството на Пламен Орешарски спря финансирането за проекта.

Хронологията на дейностите по ПК „Младост”.

През лятото на 2019 година „ГБС – Пловдив” бе избрана за реализацията на мащабния проект, който е на арх. Тодор Абаджиев.  Първата копка бе от бившия кмет Иван Тотев няколко дни преди местния вот през октомври 2019 година.

Сумата, която трябват за всички дейности бе 12,8 млн. лева, а в бюджета имаше 1 млн. лева. След това 500 000 лева от сумата отиде за превозвачите от градския транспорт, а на фирмата бяха дадени остатък от половин милион за старт на дейностите.

Пловдивското подразделение на „Главболгарстрой”  започна дейностите като усвои въпросните 500 000 лева с изкопа в двора и наливането на бетон – и досега това са единствените дейности по проекта, които се виждат.

През май 2020 година кметът Здравко Димитров подписа споразумение с фирмата изпълнител за замразяване на дейностите, докато не се намери финансиране. Градоначалникът включи проекта заедно с още няколко инфраструктурни обекта за заем от фонд „ФЛАГ” и ЕИБ, но по думите му от банката са отказали да финансират този проект.

През 2021 година дори не се говори, че скоро може да се намери финансиране и да започнат реалните строителни дейности по плувния комплекс.

Проектът

Дейностите са за 12,8 млн. лева включва открит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и трибуна за около 1100 седящи места, който трябва да се изгради на мястото на стария – до диспансера и закрития басейн „Младост“. Басейнът трябва да бъде единствен у нас, който ще отговаря на всички изисквания на Международната федерация по плуване.  

Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Също така съоръжението трябва да бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.

Срокът, за който трябваше фирмата изпълнител да приключи дейностите бе 730 дни, но той спря да тече след подписването на споразумението.