Владимир Запрянов рисува лицето на щастието въпреки пандемията

  • от PlovdivTime
  • 16:34, 12.11.2020

Изложба на тема щастие ще представи галерия „Аспект” в периода от 18 ноември до 8 декември. Авторът Владимир Запрянов - без да търси непременно парадокса, е решил да озаглави своята четвърта самостоятелна изява в Пловдив „Теория на щастието”.

„Слушайки джаз в ателието, се заслушах в едно парче на Майкъл Франкс, което се нарича „Предпочитам да съм щастлив, отколкото прав” и то ме накара да се замисля какъв смисъл влагаме в тази ефимерна дума щастие, успяваме ли да го постигнем, къде го намираме... Тази изложба е моят личен отговор на тези екзистенциални въпроси”, казва художникът.

Картините той създава между двата пика на епидемията, когато се оттегля в родното село на баща си, давайки си време да спре, да се огледа и да пренареди приоритетите си. Сред природата той се чувства пълноценен, осъзнава, че състезанието не е всичко, че по-важна е хармонията, изконните човешки ценности; че когато всичко спре, се опираме на семейството, любовта и приятелството. В този смисъл картините от тази изложба са съвременни, но и безвремеви. Те са своеобразен контрапункт на това, което преживяваме - страх, безнадежност, гняв и безсилие. На тези негативни емоции художникът противопоставя пасторалната идилия от детството при баба и дядо на село, спокойствието и лечебната сила на природата, красотата на истинските, натуралните неща. Живописната техника, с която борави, е акрил и масло върху платно, но далеч по- интересна е естетиката на колекцията, изразяваща се в опита на художника да примири реализма и абстрактното.

„Да открия реализма в абстрактната визия за мен е предизвикателство; има идеи, които можеш да изразиш на чисто абстрактно ниво, но има и моменти, в които изобразителното представяне изисква преливане на стиловете, и това за мен е посоката”, разказва Владо.

 „Теория на щастието” се открива неслучайно на 18 ноември, това е рожденият ден на художника и той си е създал своеобразна традиция да го отбелязва с нова изложба. Всеки, който иска да го поздрави, може да дойде на вернисажа от 13 до 19 часа, а изложбата ще бъде на разположение в галерията до 8 декември.