Вкусовете на Пловдив влизат в Национално меню

  • от PlovdivTime
  • 18:15, 06.08.2020

Пловдив е избран да бъде в центъра на изготвянето на "Национално меню", което ще представлява експертна селекция от традиционни ястия и напитки. За стартирането на проекта, който ще се ръководи от Министерство на туризма и УХТ-Пловдив, съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща с кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Целта е българското меню да се превърне в разпознаваем бранд и да послужи за основа на развитието на гурме туризма, предава TrafficNews.bg.

По проекта са определени 9 туристически района с центрове Пловдив, София, Русе, Велико Търново, Казанлък, Благоевград, Смолян, Бургас и Варна. В проекта „Национално меню“ всеки един от тях ще бъде представен със своите типични храни и напитки, което ще подчертае уникалността на районите.

Основната цел на проекта е да се създаде професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в национално меню. Министърът поясни, че вече е стартирана работа по менюто, което да бъде въведено в  хотелите и ресторантите в курортите.

Тя настоя за ускорена работа по него, за да може в най-скоро време да бъде предложено на бранша. Според мен е важно да се акцентира на родните храни и туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария, каза министър Николова. И добави, че през последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм и за това е важно да развиваме тази ниша като част от общия туристически продукт на България.

Двете страни се договориха, че университетът ще сформира професионален екип, който ще предложи брошура с национално меню и препоръки за регионални менюта.