Вижте кученцата от пловдивския приют, които чакат своя любящ стопанин!

  • от Деница Иванова
  • 10:56, 26.12.2022

166 е броят на одомошените кучета към средата на декември за 2022 година от пловдивския общински приют за безстопанствени животни „Приятели завинаги”. Това заяви пред TrafficNews зооинжинер Георги Божев. Само за последните два месеца, осиновените кученца от приюта са 30.

Наблюдава се спад, тъй като през изминалата 2021 година броят на одомошените четириноги е бил 230. От началото на декември осиновените кученца са общо 8. Капацитетът на приюта е запълнен на 100%, заяви Божев, като към момента има настанени 91 кучета, сред които и три бебета.

До момента има заловени 357 кучета, като 182 от тях са от съседни общини. Няма как обаче всички те да бъдат приютени, тъй като приютът е пълен, коментира Божев. Той сподели, че в момента се строят 15 нови клетки, които ще бъдат по-просторни, светли и уютни.

„Колкото и да се стараем да осигурим всички необходими условия на кученцата, които са при нас, нищо не може да замени отношението и индивидуалната грижа на осиновителите. Веднъж ме бяха попитали „Кое е нещото, което ще ви зарадва истински?”. Моят отговор е „И последното куче в приюта да бъде одомошено”, разказа Георги Божев.

Общият брой на уловените котки от приюта през годината са общо 621, от които 552 са кастрирани.

„Няма как да кастрираме всички, тъй като някои от котките, които залавяме са бременни, други пък вече са кастрирани и ги пускаме”, коментира той.

Съвсем скоро приютът ще си има и собствен сайт, където ще бъде изнесена подробна информация за всички четириноги, които се намират в него и са подходящи за одомошаване. Ще бъдат публикувани както снимки на кученцата, така и техните имена, тип нрав, размер и възраст.

„Основната причина, заради която има толкова много бездомни животни по улиците е безотговорното отношение на хората към тях. Много от бездомните животни са били домашни такива, размножават се, а ние изнемогваме с осъществяването на грижи и контрол над бездомничетата”, сподели той.

В приюта можете да откриете най-различни породи, всяка от тях уникална сама по себе си. Някои от кученцата все още са бебенца, а други са изоставени и се отглеждат до ден днешен там. Всеки, който има желание да осинови куче или просто да се запознае отблизо с някое четириного, може да го направи на осигурената площадка за игра всеки ден от 09:00 до 15:00 часа през делничните дни, а през уикенда от 09:00 до 14:00.

Ето част от четириногите, които се намират към този момент в пловдивския общински приют за безстопанствени животни „Приятели завинаги”: