Вежди Рашидов от Пловдив: Тук дишах хубав въздух, въздуха на духовността

  • от Мария Луцова
  • 14:18, 01.11.2022

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов дари ценни книги за фонда на Народна библиотека в Пловдив „Иван Вазов“ в Деня на народните будители.  

„Дарителите са тези, които са направили библиотеката толкова богата. Вежди Рашидов прави за втори път жест към пловдивската библиотека, а първия път за фондовете ни той даде 1000 заглавия от неговата лична колекция“, благодари директорът на директорът на едно от най-големите хранилища в България Димитър Минев и даде думата на Рашидов.

„Честит празник – един от най-хубавите, заедно със Съединението и 24-ти май. Дава ни повод да се съберем, макар различни и цветни. Да съхраним паметта и да носим духовността е важна мисия. А това и чрез книгите. За съжаление хората отвикнаха от шума на хартията. Много обичам Пловдив. Тук дишах хубав въздух, въздуха на духовността. Учех се на морал, много съм взимал от приятелите си художници под тепетата“, каза Рашидов.

После се обърна към издателя Иван Гранитски, който също се присъедини към дарението и даде книги. Нарече го съвременен будител, защото в трудните времена продължава да издава българска литература. Прогнозира, че един ден ще му бъде издигнат паметник и се пошегува, че автор на скулптурата трябва да бъде той.

„Днес е особен ден и защото празнуваме 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“, припомни Вежди Рашидов и призова хората да пазят духа на Пловдив и срещите му под тепетата да бъдат все по хубаво поводи.

След него Иван Гранитски цитира „И светлината свети в мрака, и мракът не я обзе“, като подчерта, че истинската светлина е словото. От името на пловдивчани за дарението благодари Здравко Димитров: „Много хора обичат Пловдив, но вие града със сърцето си. Вие сте съвременните будители – заедно с Иван Гранитски“.

Председателят на НС се отправи към паметника на Иван Вазов, за да поднесе цветя. След това ще посети Археологическия музей в Пловдив.