Весела Кондакова: До края на юни обявяваме обществената поръчка за Концертна зала

  • от Мария Луцова
  • 21:41, 14.06.2022

Екип на Държавна опера-Пловдив начело с адвокат Марта Божикова и експерти от Министерство на културата финализират детайлите по документацията за обществената поръчка за избор на изпълнител на ремонта на Концертна зала в Пловдив. Четири месеца след приемането на държавния бюджет, където са заложени 11 640 000 лв. с ДДС за ремонт знаковото пространство на пл. „Централен”, зам.-министърът на културата Весела Кондакова обяви в Пловдив, че до края на месеца поръчката ще бъде обявена. Това се случи по време на открита среща, организирана от фондация „Дом на Пловдивската опера” в зала „Съединение” на Археологическия музей.

На въпрос на репортера на PlovdivTime съществува ли опасност средствата да не бъдат усвоени и какво ще се случи, ако никой не подаде документи заради динамичния ръст на цените, тя отговори: „Реалистично е до началото на октомври след задължителните за такива процедури обжалвания, да се пристъпи към подписването на договор. Тогава средствата ще бъдат отделени целево за ремонта. С готвената от Министерство на финансите промяна в Закона за обществените поръчки, ще бъде предотвратен и рискът да няма кандидати.”

Става дума за въвеждането на инфлационна клауза, с която да се компенсирани скоковете в цените на строителни материали.

И докато темата Концертна зала все пак има някаква положителна перспектива, въпросът за нова сграда на Пловдивската опера се превърна в мини бойно поле.

Първа взе думата Нина Найденова – директор на ДО-Пловдив, която подчерта, че вече 10 години трупата работи в едни изключително непрофесионални условия и дори вредни за здравето.

„Два мандата на Иван Тотев, един на Здравко Димитров, четири поредни министри, изкарах толкова много време да чакам пред  кабинети. Гневна съм заради инертността. Всички имат желание, а нищо не се случва, само прехвърляне на отговорности”, бяха само част от емоционалните думи, които тя изрече.

Репликата, която обаче отключи напрежение, бе на министър Кондакова, която каза: „Силно сме притеснени, че общината още не е определила терен за строителство. Затова и няма как да дадем средства за обявяване на архитектурен конкурс.  Освен това кой ще го организира, не би ли трябвало да сме ние”.

Емоционално ѝ отговори зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

„ Защо Министерство на културата не е толкова активно, колкото е Община Пловдив? Защо не предложи също терен? Тази година има рекорден бюджет за капиталови разходи. Къде беше МК миналата година, когато не отдели никакви средства за дейност на Операта?”, попита той риторично.

Кондакова върна топката,  че Министерството носи отговорност не само за Пловдивската опера и че от 36 млн. лв. за капиталови разходи над 11 млн. лв. са за Концертна зала. Издръжката на ДО-Пловдив е 7 500 000 лв.

След като последва обвинение, че разговорът става политически, страстите се успокоиха, а споровете се насочиха върху това – кой трябва да има ангажимент за построяването на сграда на музикалната институция.

От една страна бе тезата на депутата от ГЕРБ доц. Стефан Шилев и на артисти от трупата, че Операта е държавна институция и сградата, в която ще развива дейност също трябва да е държавна. Други пък дадоха пример със Старозагорската опера, чиято сграда е построена от общината и е дадена за управление на музикалната институция.

В крайна сметка до единомислие не се достигна, а организаторите на дискусията от Дом на Пловдивската опера изненадаха присъстващите с нова идейна разработка за сграда.

Тя отново е ситуирана в пространството зад Партийния дом и е съвсем отделен проект на този за ремонта и реконструкцията на Концертна зала.

Проектът е на арх. Илко Николов, член на управителния съвет на фондацията.

„Експертният съвет по устройство на територията отхвърли през 2019 г. предходния ни проект. Трябва да бъдат съборени само части от ресторанта. От площ 5600 кв. метра площ имаме възможност да застроим 2620 кв.м  и остават 500-600 за озеленяване. В основната зала ще има 628 места, ще има и два балкона, с които общата бройка на седящите места е около 1000. Ще има и паркоместа, достъп до сградата с рампи за декори и техника. Ще има общо входно фоайе с Концертна зала с площ от 650 кв. метра, което ще създаде простор. Така ще има две зали – Концертна и за Опера, които ще функционират там”, каза арх. Николов и уточни , че ако от фондация „Дом за Пловдивската опера” го одобрят, ще бъде внесен в Община Пловдив.