Велислав Минеков с обещание да увеличаване на бюджета за култура

  • от PlovdivTime
  • 16:01, 12.08.2022

Министърът на културата Велислав Минеков обяви приоритетите на ведомството и представи екипа си. Той заема този пост за трети път, защото има много недовършени задачи, заради които се завръща.

Сега иска "всички добри намерения да се превърнат в задължения" за следващия редовен министър. Сред тях са увеличаването на бюджета на ведомството със стъпка от 0,2% от БВП, докато това число достигне 1,6%.

Минеков изтъкна, че въпреки разговорите, които е провел с представителите на четирите партии от управляващата коалиция в 47-ото Народно събрание, обещанията за увеличение бюджета на Министерството на 164 млн. лв. не са реализирани. Увеличението е само в рамките на 98 млн. лв., което по думите му е недостатъчно.

Същевременно Минеков изрази притеснението си, че на този етап бюджетът на ведомството не е изпълнен, вероятно ще се останат нереализирани средства, което създава колизия за искано от него увеличение с 0,2%.

Приоритетите пред Минеков са намиране на средства за археология, подводна археология, реставрация и консервация, които липсват.

Сред неотложните задачи са намирането на средства за изграждането на световния и културен център "Св. Кирилик" в Созопол, реставрация на сградата на нотариата-в София, спешно пускане по процедура на обществена поръчка за концертната зала в Пловдив.

Задвижване на ред законодателни процедури като Регистър на независимите артисти, изграждане на единен разходен стандарт за всички в културата - музеи, резервати и др.

Министърът посочи, че е разтревожен от опасността на отнемане на културния статут на град Несебър, като предвижда действия в тази посока.

Министърът посочи, че скоро е бил на посещение в Тирана. Предстои изграждане на български културен център в Албания, реципрочно и албански културен в България.

Борислава Танева и Пламен Славов се завръщат като служебни заместник-министри на културата, които през 2021г. заемат същия пост. Те също представиха своите приоритетите, които съвпадат с тези на Минеков.

Борислава Танева посочи, че ще започне изпълнението на проектите към Националния фонд култура, тъй като до този момент има два месеца забавяне. Ще работи за приемането на Регистъра на независимите творци. Танева посочи, че се отварят и конкурси за директори на културните институти. За нея ремонтът на концертната зала в Пловдив също е приоритет.

Пламен Славов открои като приоритет подготовката на бюджета на ведомството за 2023 г. с творческите организации, както и финансиране на археологически и теренни проучвания, собщи БНР.