Възстановяват фасадата на къща Павлити, започва и ремонт на компрометирани камдъръмени улици

  • от Мария Луцова
  • 12:08, 27.03.2023

Дългоочакваната реставрация и консервация на фасадата на къща Павлити стартира от днес. Синята къща, както е известна още сред пловдивчани, е в процедура за възстановяване вече няколко години.

„През 2021 г. бе избран изпълнител, който в последствие се отказа. На следващата обществена поръчка пък не се яви никой. Затова писахме официално до Министерството на културата, което ни беше дало средства, да анексира договора си с нас, за да не загубим средствата. Те обаче пропуснаха законовите срокове. Така се наложи да върнем парите. Сега обаче реставрацията на фасадата ще се случи. Средствата са осигурени от собствените ни приходи”, каза директорът на Общински институт „Старинен Пловдив” Елена Кантарева-Дечева на пресконференция по повод старта на ремонтните дейности.

Първата стъпка ще бъде подмяната на компрометираните мазилки, а после и към художественото изписване на фасадите. Ще бъдат ремонтирани всички дървени обшивки на сградата.

Фирмата изпълнител е „Рестрой”, а по фасадите ще работи художник-реставраторът Елена Кривошиева. Любопитно е, че тя е правила последното възстановяване на художествените украси по къща Павлити преди повече от 40 години и сега се завръща отново на обекта.

„Длъжници сме на Стария град. Получихме много обещания за други обекти в резервата от страна на държавата, но нищо не се случи. Това обаче не трябва да ни бъде оправдание. Като се движа тук и виждам проблемите – състоянието на калдъръмите на някои места е критично. Няма хидранти и, не дай си боже стане нещо, няма как пожарната да реагира и да влезе тук”, каза кметът Здравко Димитров.

Той поздрави екипа на „Старинен Пловдив” заради това, че реинвестират спечелените от института средства в реставрация и ремонт на къщите.

„Резерватът трябва да си върне блясъка. В момента активно се работи по Небет тепе и Източната порта”, допълни Зико.

Заместникът му Пламен Панов пък обясни, че е изготвена карта и са отбелязани компрометираните участъци от калдъръмите и след влизането в сила на новия временен бюджет, ще започнат и ремонтните дейности.

„Наближава крайният срок за подаването на оферти за проект за новата сграда на Етнографския музей на ул. „Съборна” 20. Има готов проект за Данчовата къща, който е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Там предвиждаме да има кафене. Разговаряхме със Здравко Димитров кафенето в Базиликата да бъде прехвърлено за управление на „Старинен Пловдив” и те да го пуснат в експлоатация, като изготвят и проект ”, каза Панов. Той допълни, че предстои обсъждане за функциите на Синята къща и че има различни идеи – да събере администрацията на „Старинен Пловдив” или пък да бъде образователен център за опазване на културното наследство.

По време на пресконференцията стана ясно, че тепърва предстоят разговори между Здравко Димитров и зам.-кметовете Ставрев и Чонов по повод пропускателния режим в Стария град, който генерира напрежение.