Възстановяват Алеята на космонавтите на Бунарджика

  • от PlovdivTime
  • 16:36, 12.04.2021

По повод Деня на авиацията и космонавтиката възстановяват Алеята на космонавтите на хълма Бунарджика до паметника на Освободителите. За инициативата бяха засадени няколко иглолистни дървета от вида смърч.

„По този начин ще отдадем почит на делото и постиженията на хора като - Юрий Гагарин - първият човек в историята на човечеството, който извършва космически полет, първият български астронавт - Георги Иванов, първата жена, излетяла в космоса – Валентина Терешкова. Те промениха света и показаха, че необятният космос е достижим“, сподели заместник-кметът Тодор Чонов.

Първото дръвче в Алеята на космонавтите в Пловдив е засадено на върха на тепето лично от Гагарин на 23 май 1961 при посещението му в Пловдив около месец след историческия полет в космоса.

Няколко други космонавти, посетили Пловдив до края на ХХ век, също са засадили по едно дръвче от вида смърч, за което са поставени и паметни плочи с точните дати. Поради скалистата основа на терена някои от засадените през годините смърчове са сменяни многократно. Новите насаждения днес са пред паметните плочи на космонавтите Герман Титов (25 септември 1962 г.), Валери Биковски (11 септември 1963 г.) и Алексей Елисеев (28 август 1970 г.).

По-рано днес десетки пловдивчани почетоха Деня на авиацията и космонавтиката, който се отбелязва всяка година на 12 април с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Юрий Гагарин.

Преди точно 60 години  през 1961 г. в 9 часа и 7 минути (6 часа и 7 минути по Гринуич) московско време Юрий Гагарин излита от космодрума Байконур на космическия кораб „Восток-1“ с ракета носител Р-7. Корабът му прави една обиколка около Земята, с продължителност 1 час и 48 минути, и се насочва за приземяване в Саратовска област. Тъй като системите за приземяване на „Восток-1“ не са били достатъчно изпробвани, на височина 7 километра Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Приземяването е извършено успешно близо до спускаемия апарат.

Kоментари

коментар
Путин
17:47, 12.04.2021
Отговор

Стига глупости , кой нормален ще повярва че това е садено преди 40 години !? Да не е садил бонзай ? Хаха ха ! Смешници !