Важна среща очерта проблемите и решенията на пловдивските лечебни заведения

  • от PlovdivTime
  • 19:31, 19.10.2022

 

Важна среща очерта проблемите и решенията на пловдивските лечебни заведения. Темите бяха дискутирани по време на проведената работна среща днес на тема "Реализиране на общинската здравна стратегия - предизвикателства, сътрудничество и приоритети".

В дискусията взеха участие ректорът на Медицински университет - Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, нейните заместници, директорът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов, представители на правната комисия и комисията по здравеопазване и социални дейности на Пловдивския общински съвет, както и управители на общински лечебни заведения.

„Енергийна ефективност, галопиращата инфлация и липсата на кадри. Това са трите проблема, които да достатъчни, за да могат да докарат всяко едно лечебно заведение до фалит”, това заяви директорът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов.

Той добави, че няма как да се грижиш за болни хора, както и да продължиш дейността на лечебно заведение, ако нямаш възможността да платиш изключително скъпия газ, ток или парно.

„За пръв път от години насам Община Пловдив и Дирекция „Здравеопазване” осигуриха разговори и меморандум за сътрудничество между община Пловдив и Медицински университет- Пловдив, който да е в полза на учебното заведение и да дава възможност наши обучавани специалисти и специализанти да се обучават в Медицински университет и да могат да специализират в нашите лечебни заведения, да имат практическата подготовка и можем да компенсираме кадровия дефицит, който имаме”, заяви д-р Емил Караиванов.

Той заяви, че е започнало взаимодействие, в което различните лечебни заведения си подпомагат с дефицита на кадри, и на специалисти тогава, когато е необходимо от едно лечебно заведение в друго.

„Изискани са от нас планове, с които да ограничим разхода на енергия и едновременно с това да видим каква е възможността за енергийно ефективно потребление, тоест за намаляване на разхода. Като цяло това бих могъл да обобщя като изводи, които направих от тази среща и като пряк участник и наблюдател на това, което се случи в днешния ден”, добави Караиванов.

Калинов добави, че на следваща среща ще се направи задълбочен анализ и ще бъдат обсъдени възможностите за преструктуриране на общинското здравеопазване. Не е изключено да се стигне и до сливане на лечебни заведения, но това категорично трябва да стане на базата на равнопоставеност, а не да обединяваме едно добре работещо с губещо заведение, заяви той.