ВАС поряза Парадайс Гардън Резидънс за парка зад Санкт Петербург

  • от Ива Модова
  • 10:47, 04.07.2021

Парадайс Гардън Резидънс“ окончателно загуби делото срещу Община Пловдив, свързано с обществената тоалетна в  парка зад хотел Санкт Петербург. Става дума за обществена поръчка, свързана с ремонта на санитарният възел. Припомняме, че тоалетната е собственост на Община Пловдив, което прави последната съсобственик на терена от 16 декара в район „Северен”.

След съдебна битка в Административен съд, магистратите окончателно излязоха със становище, че тоалетната е oбщинска собственост. След делото градските власти влязоха във владение на обекта. Назначено бе обследване на санитарният възел, а след няколко месеца бе готов и проектът по ремонтирането му.

Преди половин година собствениците на дружеството са подали жалба срещу заповедта на кмета на Пловдив от 22 януари 2020 година. Последната е свързана с избор на изпълнител по обществената поръчка за ремонта на обществената тоалетна за 43 000 лева. 

Кметът Здравко Димитров е издал заповед за избор на изпълнител на проекта. „Парадайс Гардън Резидънс” обаче веднага са атакували кметското постановление и подадоха жалба в Административен съд.

С оспорената заповед кметът е упълномощил директора на ОП „Жилфонд“ да предприеме необходимите правни и фактически действия, като организира и възложи обществена поръчка за избор на изпълнител на обект. Освен това Здравко Димитров е упълномощил зам.-кмета Пламен Райчев за лице, което да упражни контрол по изпълнението на заповедта.

Щенията на фирмата обаче срещнаха отпор в лицето на магистратите. Административен съд отхвърли жалбата на дружеството и  отказа дори да образува съдебно производство. Недоволни от решението на първа инстанция, от „Парадайс Гардън Резидънс” са обжалвали до Върховният aдминистративен съд. В мотивите си собствениците на дружеството са посочили, че определението на пловдивския съд е незаконно, а правата на „Парадайс Гардън Резидънс” са нарушени.

Не на такова мнение обаче са били от ВАС . Според магистратите решението е правилно и законосъобразно, като в мотивите на ВАС отново са цитирани законовите наредби за обществените поръчки.

„ Заповедта е с вътрешноведомствен характер, тъй като има за адресати служители от административните структури на Община Пловдив, подчинени на органа, издал акта. С нея се упълномощава директора на ОП „Жилфонд“ при Община Пловдив да предприеме необходимите правни и фактически действия по организиране и възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на обект: „Ремонт на градска тоалетна в парк, разположен южно от парк-хотел „Санкт Петербург“ в гр.Пловдив“ и е определен заместник кмет, който да упражни контрол по изпълнение на заповедта. С оспорената заповед не се засягат права и законни интереси на дружеството жалбоподател, поради което и по арг. от чл. 2, ал. 2, т. 3 от АПК заповедта не подлежи на оспорване по реда на АПК. В случая липсва пряко засягане на права и законни интереси на „Парадайс Гардън Резидънс“ ЕООД”, се казва в мотивите на Върховния административен съд.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на протест.

Това е поредното загубено дело от страна на Парадайс Гардън Резидънс. Само преди месец Административен съд – Пловдив не уважи жалбата на дружеството, собственик на парка от 16 декара в Кършияка, свързана с действащият  подробен устройствен план и плана за регулация и застрояване. 

Съдебната драма премина през множество перипети. Междувременно медията ни научи, че дружеството "Парадайс Гардън Резидънс“ има нов управител – Борислав Борисов. Все още едноличен собственик на фирмата е Байрям Солак.