ВАС даде зелена светлина за ЦДГ „Каменица” за 4 млн. лева - ще се строи от Тодор Бурджиев

  • от Благовест Андонов
  • 16:13, 01.04.2021

Върховният административен съд потвърди решението на КЗК за фирмата, която ще строи новата детска градина „Каменица”. Според висшите магистрати не е имало нарушение на процедурата и Община Пловдив правилно е определила компанията „Ринг-П” ООД за  поръчката за 4,1 млн. лева, макар и дала по-висока цена от втория участник ДЗЗД „Тримона Билд”. Така от Община Пловдив могат да подпишат договор с фирмата, която е на собственика на екохотел „Здравец” – Тодор Бурджиев.

Финансирането на новата детска градина е по „Региони в растеж” като част от проекта за Образователна инфраструктура. Тя ще бъде в двора на СУ „Паисий Хилендарски”, като ще замести старата забавачка, която трябва да бъде бутната. Проектът предвижда градина за 6 групи с модерни съоръжения за игра и всичко необходимо за нормалното отглеждане на децата.

За другата детска градина от европейската програма „Зорница” процедурите продължават, след като от КЗК намериха нарушения в процедурата и тя бе върната за разглеждане на технически предложения. Там победител бе определен „Парсек груп”, а стойността е близо 3 млн. лева.

В същото време от Община Пловдив подготвят две нови обществени поръчки, които са за две детски градини в „Тракия” и „Южен”. Те са на стойност от 6 млн. лева и са от Министерството на образованието. Забавачката в „Тракия” ще бъде за 8 групи, а по проект тази в „Южен” от четири. Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев обясни, че в момента водят разговори с министерството за преработването на проекта за градината в „Южен”. В нея има заложен плувен басейн, като желанието на Община Пловдив е вместо него да има още две групи за деца.

Тази година трябва да се завършат и новите детски градини на ул. „Богомил” и тази на кръстовището на „Ал. Стамболийски” с „Пере Тошев”.