Вандали потрошиха парапет на Римския стадион, повредиха магазин

  • от PlovdivTime
  • 13:51, 16.01.2023
Вандали потрошиха стъклен парапет на Римския стадион. Инцидентът е станал в ранните часове на 16 януари. От записите от охранителните камери, с които Общинска охрана разполага, ясно се вижда как между 1.45 - 1.55 ч. двама души, млади момчета идват от посока Стария град и слизат по стълбите до градинката на Джумая джамия. По-ниският се засилва и изритва с крак едното  пано от парапета на Римския стадион. Стъклото се чупи и пада на тревната площ вътре в стадиона. Избити са и два от държачите на стъклото. За щастие няма пострадали хора, предвид часа на инцидента. След това двамата продължават по Главната улица в посока община Пловдив, а по пътя си изритват и вратата на магазин, в резултат на което е счупена само пантата му.
 
"За съжаление в рамките на година това е поредният вандалски акт на Римския стадион, при който се чупи стъкло от парапета", коментират от ОИ „Старинен Пловдив“ – институцията, която стопанисва и се грижи за недвижимата културна ценност. От екипа още сутринта са изпратени служители, които с подръчни средства са обезопасили мястото на липсващото стъкло. Предприети са незабавни мерки и за подмяната му, но това със сигурност ще отнеме време, тъй като по проект всяко от стъклата на оградата на Римския стадион е с различен размер, като по този начин се преодолява денивелацията на терена. Това е и причината общинският институт да не съхранява резервни стъкла на склад, защото не може да се предвиди кое точно ще бъде счупено.
 
" От друга страна, стъклата са триплекс, който преминава през специален процес на закаляване чрез изпичане. Всяко стъкло се поръчва индивидуално, според конкретния му размер, а производството изисква време. Триплексът или т.нар. ламинирано стъкло се произвежда чрез свързване на два или повече слоя обикновено флоатно стъкло с пластмасов вътрешен слой, които след това се нагряват до около 70 °C и преминават през валцоване. Така дори след счупването им, високата му якост предотвратява начупването на стъклото на големи остри парчета. Ламинираното стъкло се използва обикновено при повишен риск от наранявания и се използва за витрините на магазини и прозорците на автомобили", казва директорът на "Старинен Пловдив" Елена Кантарева-Дечева.
 
Община Пловдив е предприела незабавни действия по откриването на извършителите, като са сезирани съответните компетентни органи и служби и апелира към гражданите, ако някой разполага с допълнителна информация за извършителите, да я подаде на телефон 112, където анонимността им е гарантирана.
 
Вижте снимки от мястото на инцидента и кадър от охранителните камери, заснели извършителите на вандалския акт!