Валентина Гюлева и Божидар Братоев с концерт „Среща на великани: Бах – Бетовен“ в “Тракарт“

  • от PlovdivTime
  • 12:52, 09.11.2020

Културен център Тракарт  кани на концерт под надслов „Среща на великани: Бах – Бетовен“ на 10 ноември 2020 г. от 18:00 ч. В него ще чуем изпълненията на брилянтните музиканти Валентина Гюлева - пиано и Божидар Братоев – цигулка.

Програмата е посветена на 250 години от рождението на Бетовен и 270 години от кончината на Бах, които се навършват през настоящата 2020 година. Входът е свободен.

Валентина Гюлева завършва с отличие Музикалното училище в Пловдив и продължава своето обучение в Националната музикална академия в София в класа по пиано на доц. Г. Белчева. Специализира в Руската Музикална Академия (Москва) при проф. Л. Булатова (пиано) и при проф. Ал. Алексеев (история на клавирното изкуство). Като солов и камерен изпълнител участвува в международни майсторски курсове (Ваймар, Прага). Изучава интерпретация на съвременна чешка музика при проф. Карел Яндера (Бърно).

Професионална активност на Валентина Гюлева се осъществява в областта на концертната, педагогическата и научно-изследователската дейност. Концертира като солов и камерен изпълнител, чийто репертоар включва произведения от всички епохи и стилове, и в който се акцентира върху творби на класическата музика, които рядко звучат на българска сцена. В него тя посвещава специално място на музиката на ХХ век и особено на българското творчество за пиано, реализирайки първите за България изпълнения на редица произведения от европейски и български композитори. Публикува редица научни изследвания в областта на интерпретацията, клавирната педагогика и историята на пианото, сред които две монографии: „Листа от албума – изпълнителски ракурси към клавирното творчество на Николай Стойков” и „За явните и тайни послания на токатите за клавир от Й. С. Бах“.

Божидар Братоев, цигулар и диригент е роден в София. Завършва с отличен успех Музикалната гимназия и Националната музикална академия  в класа на проф. Е. Камиларов и Д. Шнайдерман. През 1968 г. участва в майсторски клас на Леонид Коган в Охрид, а през 1975 г. специализира в Петербургската  Kонсерватория при известния цигулар и педагог Михаил Вайман.

Като член, а по-късно и един от солистите на Българския камерен оркестър (1967–1970 г.) гастролира с Камиларов и Шнайдерман в многобройни европейски страни.

От 1970 до 1983 година е концертмайстор на Оркестъра на РТВ Скопие, с който като солист интерпретира и записва многобройни произведения. Паралелно концертира като солист и със симфоничните оркестри на Белград, Любляна, Загреб, Нови Сад,  Скопие.

От 1983 година живее във Франция. Концертмайстор на Камерния оркестър в Клермон-Феран, през 1986 година е наименуван за Директор на Националния камерен оркестър от Тулуза, с който постига забележителни успехи, между които “Grand Prix” на Френската Академия. За Радио “Франс Мюзик“ реализира многобройни записи от световната музикална съкровищница.

От 1989 г. работи в Монако, където води престижния клавирен квинтет “ПРО АРТЕ” от Монте-Карло, с който гастролира в цял свят.

Същевременно ръководи и “Ансамбъл АРТИС”, съставен от млади солисти и талантливи музиканти от Монако.

Професор в Музикалната академия “Принц Рение III” – Монако.