В Тютюневия град изчезна още един склад: Кучетата лаят, собствениците - събарят

  • от Парашкева Иванова
  • 09:55, 19.02.2023

Кучетата си лаят, керванът си върви! Така накратко изглежда ситуацията в Тютюневия град. Половин година след ударното събаряне на складове в района, от опожарения склад на "Галакси" вече няма и следа. Теренът е почистен и заравнен, готов за строеж на нова модерна сграда. 

На 2 септември Специализираният съвет за недвижими културни ценности към министъра на културата даде статут на единични недвижими културни ценности от местно значение на три склада в Тютюневия град, а именно  складовете на Даниел Шаки на ул. „Г. М. Димитров” 29 - собственост на "Галакси груп",  на „Ориент Табако” на ул. „Одрин” 8 - на Никола Бранеков и Александър Николич и Холандското анонимно акционерно дружество на ул. „Одрин” 13. Ден по-рано статут бе даден и на склада на бул. „Христо Ботев” 57. Два от тези "единични културни недвижими ценности" вече се придвижиха в небитието и днес от тях няма следа. 

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, който пристигна по тъмно в Пловдив уж да спре багерите и заяви с апломб : „Няма да позволя тази разруха!”, също замина в историята. Междувременно обаче така и не сложи подписа си под заповедтта, с която въпросните складове да станат паметници на културата. 

И резултатът е налице. 

Задава се предизборна кампания. Политиците отново с патос ще позират пред опожарените руини на историята на града. И отново няма да се случи нищо. До момента, в който всички стари фасади бъдат съборени, за да могат шепа предприемачи " да построят живота нов".   

 

Kоментари

коментар
ТЮТЮНЪТ е изтрита плоча, избърши пяната!
20:04, 19.02.2023
Отговор

Измислицата ТЮТЮНЕВ ГРАД вече няма да вълнува никого. Остарелите и умрели промишлени сгради с Центъра отстъпиха, какината, и до пенЦия няма да можеш да си изсмукваш от палеца "тематика". Айде да смените плочата (не че някой ви чете, нито коментирВа, ако забелЕзвате, а? А?)

коментар
Излез от Булгаристан!!
14:54, 20.02.2023

Малоумник, тютюневите скадове бият по архитектура всяка нова кооперациика на калкан. Не е проблемът в сградата, че мързеливите булгаристанци не поддържат нищо.