В сила са новите ограничителни мерки – заведения, молове и детски градини затварят

  • от PlovdivTime
  • 08:30, 28.11.2020

Заведенията, учебните заведения и детските градини, фитнеси, молове затварят врати за следващите 24 дни. От 23:30 часа снощи влязоха в сила нови противоепидемични мерки, които ще наложат лок даун на част от частния сектор, както и на някои учреждения. 

Както вече стана ясно, до 21 декември се преустановяват присъствените учебни занятия във всички образователни институции, детски градини и ясли. Преустановява се провеждането на конгреси и семинари в присъствена форма. Забраняват се и културните мероприятия, както и частни партита с повече от 15 човека. 

Преустановяват се всички спортни мепроприятия с тренировъчен или състезателен характер на лица до 18 години. Изключение се прави само за тези, които вече са започнали.

Всички заведения - без оглед кафенета, барове, ресторанти, дискотеки и т.н. - остават изцяло затворени за посетители. Те ще могат да функционират само с доставка по домовете или вземане на храна от обекта, но без консумация на място.

Напълно затворени са и всички игрални зали, казина, обекти за залагане. 

В магазините за хранителни стоки няма да допускат клиенти под 65 години в съответните обекти в часовете между 8.30 ч. и 10.30 ч. За аптеките т.нар „зелени коридори“ отпадат.

Затварят се фитнесите. Търговските центрове, тип молове, също ще бъдат под локдаун, но частичен. В тях позволение за работа имат магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на телекомуникационни услуги, каси и офиси за платежни услуги. Прекратяват се всички групови културно-развлекателни мероприятия, което означава, че се затварят кина, музеи, галерии, опери, концертни зали и друг тип културни обекти и мероприятия. Единствено изключение ще има за театрите. 

Кои обекти ще останат отворени?

По думите на министъра на здравеопазването - всички, които не са изрично затворени, ще могат да функционират. 

Ето и пълния текст на заповедта: