В помощ на деца на загинали служители на МВР: 6-годишният Самуил разплака пловдивчани с “На прощаване“

  • от PlovdivTime
  • 15:06, 02.06.2024

6-годишният Самуил разплака пловдивчани с рецитиране на стихотворението „На прощаване“ от Христо Ботев. Момчето знаеше цялото произведение наизуст, с което впечатли посетителите на благотворителен концерт за децата на загинали служители от структурите на МВР в Пловдив. Самуил се появи облечен с тениска с лика на революционера и поет, за да припомни великото произведение, написано през 1868 г., когато Ботев се готвел да мине Дунава с четата на дядо Жельо войвода.

Концертът е с мото „С обич за децата, в памет на бащите герои“ и за поредна година обединяват служителите на дирекциите на МВР и „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пловдив. Тяхната цел е да подкрепят непълнолетни деца на свои загинали или пострадали колеги.

В благотворителната дейност се включиха и десетки малчудани от детски градини в Пловдив, които освен патриотични стихотворения, представиха пред публиката програма с танци и песни.

За децата обаче най-вълнуваща бе възможността да се докоснат до работата на полицаите и пожарникари. Те разгледаха отблизо специализираните екипировка, техника и автомобили на служителите на двете структури.

Малко по-късно четириноги герои – специализирани полицейски кучете, ще направят демонстрация пред тях. Кучетата са участвали в много акции за залавяне на престъпници и са обучени да търсят наркотици. Те също присъстваха на тържеството и чинно гледаха програмата. След това уменията им ще станат атракция за присъстващите, на които ще покажат изпълнение на командите на водачите си.

Подготвени са специални подаръци за всички участници.

Припомняме, че благотворителната кампания се организира от местните дружества на Синдикална федерация на служителите в МВР, под егидата на кмета на Община Пловдив Костадин Димитров и ръководителите на двете структури. Традиционно силна подкрепа оказват и регионалните представители на Синдиката на служителите в затворите в България, бизнеса и граждани.

Парични суми могат да бъдат преведени по сметка на СФСМВР в Обединена българска банка BG24UBBS80021044094440, като за основание се посочи „Благотворителна кампания 2024“.

Набраните средства от инициативата ще бъдат разпределени по равно на 20 деца до 18-годишна възраст, претърпели тежка загуба на родител – служител в пловдивската полиция или пожарна.