В Пловдив почетоха Ботев с думи от бележника му: Живи или мъртви, вие ще БЪДЕТЕ!

  • от Мария Луцова
  • 14:18, 06.01.2023

Пловдивчани почетоха 175-годишнината от рождението на Христо Ботев с тържествена церемония пред паметника му в Цар-Симеоновата градина. Слово за поета и революционер директорът на БНТ-Пловдив журналистът Десислава Шиманова. 

Когато се подготвях, за да говоря пред вас за делото на Христо Ботев, инстинктивно посегнат към тази книжка – личният му бележник. От него не ни е останало много материално наследство, но за първи път именно в Пловдив е публикуван отделно този негов бележник по повод 150-годишнината от рождените му“, разказа Шишманова.

Тя направи жив портрет на революционера с думите си „Страстна натура, пределно отдадена на идеите си, целият му талант да бъде различен, да разбива клишетата на всекидневието е устремен към идеала“ и очерта Ботевата представа за свободата.

„Не е само политическо освобождение. Идеалът му е свободата на личността. На всеки един. Повече от разпадащата се турска империя той ненавижда примирения, спящ и неготов за свободата си българин. И го атакува със силно ценностно противопоставяне“, напомни журналистът.

 

Тя напомни, че на 13 май 1876 година Ботев се сбогува с Венета и семейството си и се отправя към Гюргево. На 16-ти се качва на „Радецки“ и ден по-късно, със своите 205 четници слиза на българска земя.

"Преди да поеме пътя, предава някои документи и личния си бележник на Димитър Горов, пътувал със същия кораб. Поръчва му да предаде документите и бележника на Тодор Пеев. По това време деловодител на Българското книжовно дружество в Браила. На последната страница остава недописаната реч на Ботев. И последните думи: "Доброто, което струвам на ближният си – струвам го на Бога. Приятели! Днес, час по 9 ще целунеме на нашето отечество свещената земя! Благодаря ви за доверието, което имахте към мен и за любовта, която показахте към своето нещастно отечество. Живи или мъртви, вие ще БЪДЕТЕ!“, заяви Шиманова. 

И напомни, че всеки ден творците ни припомнят скромната човешка възможност да бъдем последователи на Ботевия идеал. 

"Нека пазим свободата и хората, чиято творческа природа е единственият ни достоен път към вечността“, заключи тържествено Десислава Шиманова. 

По традиция пред паметника на Ботев се поклониха и поднесоха цветя представители на институциите, граждани и футболен клуб от „Ботев Пловдив“ и капитанът на отбора Тодор Неделев. Дечица също почетоха личността на поетът революционер.