В изкуството най-важното е огънят: Драматичният Димитър Киров и сдържаният Георги Божилов - една изложба за историята

  • от Мария Луцова
  • 21:53, 03.09.2021

„В изкуството най-важното нещо е огънят”, казва Толстой. И Димитър Киров, и Георги Божилов-Слона горяха с този огън през целия си живот. Димитър Киров с драматичен, буен, дори трагичен, а Георги Божилов – с дискретен, сдържан, но и изгарящ огън. Голямото приятелство беше тази база, която се топлеше от този огън. Изкуството беше пълен приоритет, №1 и за двамата. След него се нареждаха житейските неща”, разказа художникът Николай Кучков за добрите си приятели по време на откриването на изложбата, посветена на 85-годишнината на Ди Киро и Слона, в галерия „Капана”.

Кучков, който е един от малкото живи творци от славното поколение пловдивски живописци, разкри, че всяка година Ди Киро е рисувал свой автопортрет на рождения си ден.

„С него сякаш описваше и преосмисляше себе си, правеше си равносметка за постиженията и търсенията през отминалата година. Тази пълна отдаденост на изкуството личеше във всичко. В едно свое интервю каза, че ако се разболее и не може да рисува, ще си сложи край на живота. В къщата на Георги Божилов навсякъде беше ателие. Навсякъде бе пълно с рамки, картини, бои. В хола Слона се хранеше на едно малко ъгълче на масата, а навсякъде другаде имаше бои, тушове, креди, четки, скици и монографии на любими художници. Той обичаше често да казва: „не е ли най-хубавата професия да си художник. Казвах му – да, най-хубавата е. Димитър Киров и Георги Божилов не са забравени. С течението на годините, те не се смълчават, а се уголемяват. И ще стават все по-големи”, каза още Кучков.

Изложбата по случай юбилеите на двамата знакови пловдивски артисти, е дълго чакана от публиката, защото бе отложена през миналата година, когато всъщност трябваше да отбележим годишнината им.

Градската художествена галерия все пак успя да сбъдне проекта си и показва някои от най-знаковите творби на Димитър Киров и Георги Божилов от колекциите на ГХГ, на Общинския институт „Старинен Пловдив” и частната колекция на Русалия Кирова – любимата жена и музи на Ди Киро.

За балерината откриването на изложбата бе още по-специално, защото Кирова празнува днес рожден ден.

Поздрав за събитието отправи и министърът на културата проф. Велислав Минеков, който подчерта важната роля на Ди Киро и Слона в развитието на българското изкуство.

Житейските и творчески паралели между Димитър Киров и Георги Божилов не са малко, макар двамата да имат съвсем различен творчески натюрел, стил и образност. ДиКиро е роден в Истанбул (20.05.1935 г.), но израства в Пловдив и завинаги свързва името си с пловдивския кръг художници, разчупили клишето на догматичното изкуство от 60-те години.

"Роденият на 13.06.1935 г. в Пловдив Георги Божилов развива също тук своя артистичен потенциал, експериментира, търси индивидуален пластичен изказ, своя палитра. И двамата художници завършват монументална и декоративна живопис в Художествената академия в София, в класа на проф. Георги Богданов, в една и съща година – 1959-а. И двамата веднага правят впечатление с таланта си. Създават авторски монументални творби като фрески, мозайки, сграфито, оформящи и до днес облика на Пловдив като град с неповторима артистична атмосфера. Обезсмъртяват ги обаче живописните им платна. Заедно с Йоан Левиев, Кольо Витковски, Христо Стефанов, Енчо Пиронков те променят пътя на българското изобразително изкуство през втората половина на ХХ век, европеизират го. Двамата артисти са и добри приятели, издигнали се над творческия егоизъм, конкуренция, суета. И двамата населяват сега небесните си ателиета", разказват от Градската галерия.

Двойната изложба ще продължи до 25 септември.