В града на новите Медичи: Строеж на сграда срути тротоар на улица в Капана

  • от Парашкева Иванова
  • 19:53, 20.01.2024

Свлачище, предизвикано от строеж в Капана, "изяде" част от ремонтираната улица "Константин Стоилов". Инцидентът е станал снощи, около 9.30 часа, а при свличането на земната маса е прекъснато елзахранването и е спикана ВиК тръба, което е оставило съседна сграда без елекричество и вода. Прекъснати са и интернет кабели.

"Чу се силен пукот и когато излязохме, тротоарът пред обезопасителната ограда го нямаше. Всичко беше вътре в изкопа" разказват очевидци. Днес сутринта строители са преместили оградата и в момента тя заема половината от въпросната улица. 

Строежът започна през есента на 2023 година, след като 100-годишната къща, която бе на същото място, бе съборена. По проект там трябва да бъде издигната 4-етажна жилищна сграда. Едното лице на кооперацията е на ул. "Константин Стоилов" срещу клуб "Читалнята" , а другото - на съседната улица "Абаджийска".  

Съборената къщата не беше паметник на културата, но е в зона на групов паметник. Тя бе съборена със станалия пословичен План за здраве и безопасност, с който през последните няколко години в Пловдив се събарят стари сгради. 

Старата сграда  е била закупена от фирма "Галинел", която е и инвеститор на новия проект. Според собственика Калин Ганев, фирмата има проект за нова сграда, който е съгласуван с Националният институт за паметници на културата. "Състоянието на съществуващата сграда е трагично. Тя е гредоред, който е изцяло компрометиран и няма как да бъде възстановена. В одобрения проект новата сграда е с височина на котата на сградите в съседство" коментира Ганев, преди къщата да бъде съборена. 

Според хора от квартала при събарянето и укрепването на съседните сгради, на двете улици е влизала тежка техника и това е една от причините настилката да поддаде.  Съседите се притесняват, че ако изкопът не се укрепи, вътре може да се окаже и останала част от улицата. На място между паветата вече са се появили пукнатини. 

Вървят действия по укрепване на свлачището, а на място се забелязват и иновативни инжинерни решения като ВиК тръба , вързана с въже за близко дърво. 

Улиците "Константин Стоилов" и "Абаджийска" бяха ремонтирани по време на подготовката на града за Европейска столица на културата. 

Междувременно продължава разрушаването на къщата на ул. "Цар Иван Александър" , собственост на "Медичи Пропърти груп". Тя също се събаря с План за безопасност и здраве, въпреки че до преди седмица по некакъв начин не бе компрометирана. След като бяха свалени керемидите на покрива бе видно, че той е ремонтиран сравнително скоро, защото носещите греди бяха нови. Това , разбира се, не пречи на съвремените Медичи да унищожат една от най- красивите сгради в квартала, за да освободят място за поредната бутафория.