В деня на виното и любовта: Археолозите отбелязват своя професионален празник

  • от PlovdivTime
  • 09:41, 14.02.2020

Днес в в деня на виното и любовта своя професионален празник отбелязват и археолозите. 14 февруари те празнуват като Ден на археолозите от 1970 година по инициатива на тогавашния състав на Националния археологически институт и музей към Българска академия на науките. Пловдив е един от градовете, в които археолозите работят изключително активно и всяка година ни подаряват още открития, интересни нови детайли от историята.

Честит да е празникът на археолозите, на всички влючени и любители на хубавото българско вино. Както повелява традицията, Дионисиева напитка ще се лее в Пловдивско, ще се зарязват лозите, ще станат известни най-добрите майстори на домашни вина от реколта 2019. На много места в областта ще се празнува подобаващо и земята ще се разлюлее от кръшни български хора.

Ето някои от населените места, където Трифон Зарезан ще бъде почетен според обичаите:

В село Брестовица празникът започна още от вчера с дегустации и оценяване пробите от надпреварата за най-хубаво домашно вино. Програмата продължава, разбира се, и днес с:
11:00 часа- Откриване на празника- приветствие от кмета на село Брестовица- Любен Радев и официалните гости;
11:30 часа- Шествие до масив "Бяло поле" и ритуално зарязване на лозята;
13:30 часа- Награждаване на участниците в конкурса "Най- добро домашно вино" и Общоселско веселие на площада с музиката на Формация „Паскалев- Пловдив“.

Жителите на село Белозем също очакват Трифон Зарезан с нетърпение. Кметството и читалище "Просвета" предизвикаха майсторите на хубавото домашно вино да премерят сили в местния конкурс. Днес малки и големи от Белозем са поканени в 10,00 часа на площада пред читалището, за да празнуват и да се веселят.

В Раковски празникът ще се слее с "Винария 2020" на 16 февруари, в квартал "Ген. Николаево", където за доброто настроение ще се погрижи и оркестър "Калофер".