В Деня на народните будители: Пловдив отбелязва с безплатен концерт делото на доц. Стефан Мутафчиев

  • от PlovdivTime
  • 11:48, 19.10.2022

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Община Пловдив имат удоволствието да поканят публиката под тепетата на концерт - поклон пред делото и паметта на доц. Стефан Мутафчиев. В събитието на 1 ноември - Ден на народните будители, ще вземат участие хоровете и оркестрите на ансамбъла, както и професионален фолклорен ансамбъл „Пазарджик“ и Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“.

Концертът е в Дома на културата „Борис Христов“ от 19 ч. Събитието е подарък от общинските власти за жителите и гостите на града по повод празника. Входът е с безплатни покани, които могат да се вземат от сградата на ФА „Тракия“ и от билетна каса на Дом на културата „Борис Христов“.

Доцент Стефан Мутафчиев (1942 - 1997) е роден в град Търговище. Автор е на музикално-сценични произведения, симфонична, камерна и хорова музика. Той е сред утвърдените имена в областта на фолклорния жанр, композитор, който в творбите си умело поднася музикалния първообраз, развивайки и дообогатявайки го със смели, новаторски и нестандартни похвати.

Музиката му формира основния репертоар на Ансамбъл "Тракия". Като негов дългогодишен главен художествен ръководител и първи диригент осъществява активна концертна дейност и звукозаписи за БНР , БНТ , Радио Пловдив, Радио Стара Загора.

Хорът на "Тракия", под диригентството на доц. Мутафчиев, заедно с Марсел Селие - швейцарски етнолог, музикант и продуцент, издател на български фолклор, записва своите прекрасни песни на втория и третия компакт диск от поредицата "Мистерията на българските гласове" и има огромен успех в зала "Олимпия" в Париж през 1990 г. Той е номиниран за наградата "Грами" и се нарежда на трето място в класацията на "Билборд".