Уволниха дисциплинарно шефката на РУО-Пловдив Иванка Киркова

  • от Виктория Петрова
  • 13:25, 06.07.2021

Директорката на Регионалното управление на образованието в Пловдив Иванка Киркова е дисциплинарно уволнена. Това стана ясно от съобщение на Министерството на образованието и науката, в която се анонсира, че се търсят шестима директори за регионалните управления в Пловдив, Видин, Шумен, Хасково, Враца и Варна.  Дисциплинарно уволнена е и шефката на РУО-Видин - Веселка Асенова.  

Решението за двете уволнения е взето от комисия в МОН след проведени комплексни проверки от звеното за вътрешен одит на министерството, изискани писмени обяснения и изслушване. 

"В Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица - необосновано и незаконосъобразно удължаване; непрозрачност и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. Част от същите проблеми са констатирани и при гражданските договори, сключвани от РУО. За 2020 г. те са на стойност 109 705 лв., а към 31.05.2021 г. – 210 335 лв. Липсват правила за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали", се сочи в позиция на министерството. 

"Това е тяхната позицията. Истината се ражда в спора, а споровете се решават в съда", така коментира дисциплинарното си уволнение вече бившата директорка на РУО-Пловдив Иванка Киркова пред репортер на TrafficNews

Тя обаче бе категорична, че договорите, посочени в мотивите за освобождаване, са възложени на РУО-Пловдив от МОН, сключвани са законосъобразно и са минали двуинстанционен контрол. 

"Държа да уточня, че всички граждански договори, които са визирали са единствено тези, които самите МОН са ми възложили да сключа и са за оценители на отделните Външни оценявания. В РУО функционират два отдела - специализираната администрация е организирана в отдел "Организационно-методическа дейност и контрол" (ОМДК), а общата администрация в отдел "Административно-правно, финансово-стопанско и информационно обслужване" (АПФСИО). Дейността по сключване на договори не може да мине без този втори отдел АПФСИО. Аз не взимам еднолични решения и по никой от съобщените от МОН договори не е взето еднолично решение. Освен това сумите по тези договори се изплащат, след като от дирекция "Финанси" в МОН се потвърди тази извършена работа. Тя се извършва е електронна система, която пази данни", посочи Киркова. 

В РУО Видин пък били открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища. Пропуски има също във вътрешните правила, твърдят от МОН.

Досегашните началници на РУО в Шумен, Хасково и Враца са придобили право на пенсия. Във Варна и досега позицията се заемаше от изпълняващ длъжността.

Очаква се конкурсите за нови началници на шестте регионални управления на образованието да приключат до два месеца. През това време позициите ще бъдат заемани от временно изпълняващи длъжността.

В момента звеното за вътрешен одит на МОН извършва комплексни проверки в още шест РУО – в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново и Пазарджик.