Упойки от Средновековието показват на изложба в Пловдив ВИДЕО

  • от PlovdivTime
  • 21:31, 27.09.2022

В Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града могат да разгледат изложбата „Средновековният храм – лечебница на душата и тялото“, един проект на Музея на медицината към Медицински университет – Пловдив в партньорство с Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“.

В уникалната изложба са показани икони на светци-лечители, средновековен стенопис с изображение на Гален, талисмани за здраве, средновековни медицински инструменти, лекарствени и ботанически рисунки на лечебни растения. 

„Тогава, за да се извърши една елементарна хирургична интервенция, пациентите са приемали обикновено отвари от лечебни растения, които са имали свойства да потискат за кратко болката. Така е било възможно да се извърши лечебна интервенция.“, разказа директорът на Музея на медицината проф. д-р Георги Томов. 

Още вижте във видеото: 

Специален акцент е палеоантропологичната сбирка с образци от средновековния некропол към Епископската базилика на Филипопол, която разказва как е живял и от какво е боледувал човекът през Средновековието.

При откриването, публиката се наслади на интерактивна компилация от изложба, образователни лекции, музикални изпълнения и дегустация на средновековна кухня. 

Лектори на събитието бяха доц. Елена Кантарева-Дечева, която разказа интересни факти за подовите мозайки от Епископската базилика на Филипопол, чиято реставрация тя ръководи от първия до последния ден, а проф. Томов представи любопитни и малко известни факти за средновековната медицина в града и региона. 

„Идеята за тази изложба винаги е била на дневен ред, но възможността да използваме Епископската базилика като място, за да реализираме тази изложба, финализира идеята ни“, заяви ръководителят на катедра „Медицинска биология“ в МУ-Пловдив проф. д-р Виктория Сарафян. 

Средновековна църковно-славянска и византийска музика звуча в изпълнение на камерен мъжки хор в неповторимата атмосфера на Епископската базилика, а гостите опитаха уникални средновековни напитки и храни, приготвени и представени от културолога Петя Крушева.  

Изложбата може да бъде разгледана до 9 октомври.