Украинският „Втори дом“ в Пловдив е сред 80-те финалисти на Международния институт за иновации в политиката

  • от PlovdivTime
  • 18:31, 02.03.2023

Временният бежански център „Втори дом“ за Украйна е сред финалистите в тазгодишните номинации на Института за иновации в политика, категория социална кохезия. Община Пловдив е сред 80-те финалисти, които се надпреварват в 8 категории за престижната оценка. В средата на май на гала церемония във Варшава ще бъдат обявени осемте победители. Пловдив е единственият град от България и Централна и Източна Европа, който попада сред номинираните.

Проектът „Втори дом“ на Пловдив за създаването на условия за бежанците от Украйна е на финала в категорията си с държави като Австрия, Белгия, Германия, Холандия, Франция, Испания и др. Центърът за бежанци е спечелил вниманието на 1045 граждани, експерти и политици от цяла Европа, които са селекционно жури тази година. Моделът на Пловдив е отличен за междусекторния си подход в ползотворната съвместна работа с неправителствени организации, бизнес, институции и държавни органи, ангажирани с бежанската криза. В проекта, с който участва общината,  са описани и двата дневни центъра за деца бежанци, които бяха предоставени на фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“ на Наталия Елис. Именно нейната фондация се грижи за целодневното функциониране на дома, като тя е и сред основните партньори на Община Пловдив в каузата, заедно с различни представители на бизнеса. Партньор на общината са и големи международни организации, също и Организацията на обединените нации (ООН),  по чиито данни към момента между 8 и 10 хил. украинци пребивават на територията на областта. Еврокомисарят за работните места и социални права Никола Шмит след посещение на място също даде висока оценка на създадената база.

„Благодаря на община Пловдив и лично на заместник-кмета Стефан Стоянов, че се ангажира с децата на украинците, където те да се адаптират, докато родителите им започнат работа. Там те се подготвят за образователната система в България", сподели Наталия Елис и допълни, че в момента общината съдейства и за предоставянето на трето място за социализация на украинските деца и в кв. „Южен“. Над 320 от тях вече са обхванати в образователната система.

Преди да гласува за проекта по превръщането на бившата Белодробна болница в Пловдив във временен бежански център, всеки член на журито се е запознал с условията и грижите, които се предлагат там. Центърът отвори през юни 2022 г. и повече от 5000 души получиха подкрепа и вече са се интегрирали в местния живот. Всеки месец повече от 500 деца и възрастни получават психологическа и емоционална подкрепа там. Мястото продължава да разширява услугите си като създава мрежа за подкрепа и чувство за принадлежност.

„С този проект искахме да осигурим на бежанците възможност да се установят и изградят отново живота си в Пловдив. Създадохме условия, с които градът ни се нареди сред водещите примери в Европа за ефективен модел за подаване на ръка на подкрепа в моменти на несигурност“, коментира кметът Здравко Димитров номинацията.

В тазгодишното издание в осемте категории за демокрация, опазване на климата, демократични технологии, подобряване на управлението, социално сближаване, местно развитие, образование и партийни иновации се борят общо 337 политически проекта от 26 държави.