Удари първият звънец в Пловдив! Хиляди ученици прекрачиха училищния праг

  • от PlovdivTime
  • 10:03, 15.09.2023

Първият училищен звънец удари в Пловдив. Общо 34 200 деца прекрачват училищния праг днес под тепетата, а за първи път това ще направят 3300 първокласници.

Изключително тържествено бяха посрещнати учениците от ОУ „Елин Пелин”, където музикална програма озвучи двора, който се препълни с развълнувани ученици, родители и учители.

Кметът Здравко Димитров пък откри учебната година в ОУ „Душо Хаджидеков”.Градоначалникът приветства първокласниците и ги посъветва да бъдат търпеливи, любознателни и да следват мечтите си.

"Това е ден, който не е забравя никога", каза той.

Зико ги попита дали се радват, че ще бъдете първи клас, а първолаците му отговореха в един глас - "Да" . Кметът се обърна със съвет и към по-големите ученици на "Душо Хаджидеков".

"Приемете малките и бъдете като техни сестри и братя, помагайте им"

Думата взе и директорът на училището Грозденка Николова, която обяви, че откриването на учебната година се случва за втори път във филиала на ул. "Антон Папазов" - миналата година заради пожара, който изпепели покрива на основната им сграда, а тази заради заради добра новина. Изградена е нова спортна площадка. Частично е реновиран и училещния двор.

 Николова и Димитров заедно прерязаха лентата при символичното откриване на съоръжението.

Общият брой деца, записани в общински, частни и държавни детски градини е 11200, а броят им в общинските детски градини е 10900, като от тях около 2500 ще постъпят в  първа група.

Към 15.09.2023 г. има 410 деца от Украйна, които посещават или са записани в образователните ни институции. В детските градини са 102, а 308 в училищата.

В 29 от общинските училища през летния период бяха извършени  текущи ремонти за освежаване на класни стаи и коридори –  шпакловане, боядисване на стени и тавани, циклене и лакиране на паркет, подмяна на осветление, смяна на врати, както и ремонти на санитарни възли. По съществени строителни дейности се осъществяват в ЕГ „Иван Вазов“, където се изгражда нова спортна зала, а в сградата на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I“ се извършва реновиране и консервиране на фасада, смяна на дограма, ремонт на покривна конструкция.

Приключва изграждането на спортни площадки по програмата на МОН за Изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища 2022 г. в 4 общински училища – ЕГ „Иван Вазов“, ЕГ „Пловдив“, СУ „Патриарх Евтимий“ и Математическа гимназия "Академик Кирил Попов".