Удари ли COVID-19 имотния пазар в Пловдив? Всеки четвърти купува с ипотека

  • от Виктория Петрова
  • 20:50, 01.11.2020

Противно на очакванията имотният пазар очевидно е един от най-малко ударените браншове във връзка с пандемията COVID-19. Поне що се касае до Пловдив, данните са повече от красноречиви. 

Едва 5,5% е спадът на покупко-продажбите от януари до септември 2020 на база миналата година. Всъщност именно през третото тримесечие на тази година е регистриран своеобразен рекорд по най-много осъществени продажби, показват официалните данни от Агенцията по вписванията - 3913. За първите 9 месеца са сключени общо 9617 сделки при 10 176 през 2019. Така се оказва, че въпреки локдаунът през пролетта, са осъществени едва 559 по-малко жертви и то именно заради първото полугодие, пише  TrafficNews.bg.

Наблюдава се известен отлив от ипотеките тази година, което означава, че повечето купувачи пазаруват със собствени средства. От осъществените сделки, 645 имота са купени чрез законни ипотеки, докато през предходната година те са били с около 140 повече. Договорните ипотеки пък са 1851, при 2186 през 2019.

Така излиза, че приблизително 26% от сделките тази година са сключени чрез ипотека, докато през 2019 този дял е 29%. Това също се дължи на първоначалния шок от коронавируса и съответно финансовите разтресения, които хората имат или хипотетично могат да имат. От другата страна са банките, които поискаха по-висок дял самоучастие по сделките  и част от тях затегнаха критериите за отпускане на жилищни кредити.

Годината обаче е много по-слаба по погасяване на ипотечни кредити, а за това има две причини - освен несигурната икономическа ситуация, която повлиява на избора за предсрочно погасяване на кредитите, така и бума на теглени жилищни кредити за последните няколко години, като реално кредитите в момента са в началото или средата на сроковете. В цифри: за януари - септември 2020 са заличени 1730 ипотеки, докато през 2019 са били с 200 повече за същия период. 

Хората продължават да се възползват и от възможността за дарение на имот. 1760 са даренията през първите 9 месеца срещу 1959 за същия период през 2019. Не липсват е възбраните - 1746 имота са били възбранени заради дългове на собственика или пък претенции за самия имот, като за същия период през миналата година те са били с около 160 повече. 

Най-чувствителни промени и сътресения обаче са забелязват в пазара на наемните имоти. Причините - повече от очевидни. Дистанционната форма на работа и обучение върна хиляди по родните им места и респективно освободи квартирите. Не е тайна, че известен дял от рентьорите изобщо не обявяват пред държавата подобни отношения, така че тук статистиката не би могла да е съвсем показателна, но със сигурност показва тенденцията на ограничителните мерки и социалното изолиране на 2020. През първите 9 месеца 2020 вписаните договори за наем са 593, докато за 2019 те са били значително повече - 887. 

Така изглежда, че пазарът на недвижими имоти не е толкова ударен от коронавирус кризата, колкото се предполагаше в началото на пандемията. Причините за това са няколко и са логични - цените на имотите не паднаха поради търсенето на имоти, особено качествено строителство и къщи в близост до Пловдив - най-вече в Родопската яка. Търсенето от своя страна бе логичен отговор на кризата - от една страна хората търсят къде да вложат сигурно парите се, а от друга искат да си осигурят приятна домашна атмосфера, когато домът се превръща в почти постоянно място за обитаване, работа, сън, развлечение и почивка.