Удължават извънредната обстановка заради COVID-19, намаляват масовите прояви

  • от PlovdivTime
  • 13:24, 06.07.2020

Извънредната обстановка в страната ще бъде удължена до края на месец юли, съобщи здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг. Той обясни, че това се прави, за да се запази възможността за издаване на заповеди от МЗ, с което да намали равнището на нивото на COVID-19.

„ Друго решение, което е бе взето от Щаба е за масов контрол за спазването на мерките, като ще препоръчаме на областните щабове на територията и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката на техния регион и правомощията им. Ще им препоръчаме на базата на критичен анализ да намалят до минимум масовите мероприятия. Забелязваме силно разпространение на вируса при масови мероприятия.  Ще издам заповед за страните, както и от Шенгенското пространство, както и от третите страни, които ще могат да влизат на територията на България и кои ще са под 14-дневна карантина”, каза Ананиев.

Той каза, че ежедневно Щабът заседава, като са анализира цялата информация и данни, като са наблюдаваме всички с вируса – в болници и под домашно лечение.

България изпитва лекарство срещу коронавирус, стана ясно още на извънредния брифинг. Клиничните изпитания с препарата Ивермектин, който се използва за лечение на краста,  са стартирали през май, след серия лабораторни изследвания, проведени в Кралската болница в Мелбърн. Съвместно проучване на специалисти от Австралийския университет Монаш и Изследователския институт за инфекции и имунитет Дохърти доказа ефективността на антипаразитния препарат ивермектин в борбата с коронавируса.

"В момента препаратът се тества върху 30 пациенти в 9 болници. България беше първата държава в ЕС, която стартира това клинично изпитване след Австралия. След нас - изследвания започнаха в Испания, правят се в Бразилия и САЩ. До края на месеца ще имаме резултати от тези 30 пациенти. Идеята е да се разшили групата" , съобщи Богдан Кирилов от Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Добре познатото и достъпно антипаразитно средство ивермектин спира развитието на вируса SARS-CoV-2 в клетъчната култура за 48 часа.

„Установихме, че дори една доза от препарата, която не е токсична за клетките, може почти напълно - на 99,98% - да унищожи вирусната РНК за 48 часа и значително да намали концентрацията на вируси в околната среда за 24 часа“, твърди водещият автор на изследването, д-р Кайли Уогстаф от училището по биомедицина в австралийския университет.

Според експерта досега ефективността на препарата е доказана само в лабораторни условия и изисква потвърждение в на клинични тестове.

"Ивермектинът в момента е много широко използван в целия свят и се счита за безопасно средство, но трябва да разберем дали дозировката, която може да се използва за хора, ще бъде ефективна в борбата с коронавируса. Това е следващата ни стъпка", обясни Уогстаф.

Изследователите отбелязват, че механизмът, по който ивермектин действа върху вируса, е неизвестен. Предполага се, че ефективността му се основава на способността му да потиска въздействието на вируса върху клетъчния имунитет.

Ивермектин – лекарствено средство, антипаразитен препарат, се използва за лечение на хора и домашни животни от ендо- и ектопаразитни заболявания. За откритието на инвермектин е присъдена Нобелова награда за физика и медицина за 2015 г.