Удължават извънредната епидемиологична обстановка в България до края на юни

  • от PlovdivTime
  • 10:50, 10.06.2020

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса и правителството са решили извънредната епидемиологична обстановка в страната да бъде удължена с 15 дни до края на месец юни. 

 

Това стана ясно преди минути от изявление на министър-председателя Бойко Борисов. Той съобщи решението си на Министерски съвет. 

 

 

"От 15 юни пускаме кината и театрите на 50% капацитет, за градския транспорт маските остават задължителни по изрично настояване на доц. Кунчев. В затворените пространства препоръчваме също носене на маски", посочи Борисов.

 

Удължаването на извънредната епидемиологична обстановка ще бъде фиксирано в нова заповед на Министъра на здравеопазването до края на деня.

 

"Завишението на заболелите от коронавирус, считаме, че се дължи на клъстерите – Доспат, Сърница, Ясенец. Овладяваме ги без да създаваме паника и страх, без да затваряме производствата и мисля, че така трябва да продължим. Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са най-важното, което хората трябва да спазват в този момент. Пандемията расте, нищо различно не се е случило, няма разлика с миналите месеци. Радостният факт е, че излекуваните се увеличават, и то в условията на нормално функциониране на икономиката, културата и т.н. Предлагаме удължаването, за да не се стигне до такава ескалация, че болниците да не могат да приемат заболелите", посочи Борисов.