Ученици от Математическата в капана на транспортния хаос в Пловдив

  • от Соня Желязкова
  • 11:42, 29.11.2022

Учениците на Математическата гимназия попаднаха в капана на транспортните неуредици в Пловдив, пише TrafficNews. Линиите 29, 12 и 10, които обслужват района на училището, идват недостатъчни, за да посрещнат потока от ученици след възстановено присъствено обучение.

От началото на учебната година - автобус 29 минава на 30 минути. Затова и се препълва още на първа и втора спирка, а шофьорите често пропускат следващите по-близки. Линия 10 и 12 пък са с малък капацитет и минават още по-нарядко. По тази причина децата, които пътуват от ж.р. „Тракия“ например, са принудени да хванат рейса в 6:30ч., за да са сигурни, че ще стигнат навреме за първите занятия в 7:30ч. в „Христо Смирненски“.

Директорът на Математическата Веселина Карапеева разказа, че най-проблемно е извозването на ученици в края на втора смята - малко след 19ч.. Тогава наведнъж се налага извозването на около 800 деца. Освен тях разбира се, по трасето пътуват работещи и други граждани.

Децата са натъпкани едно върху друго. Най-притеснително е за децата, които след това трябва да пътуват до други населени места. 30% от учениците ни живеят извън Пловдив. Ако те не успеят да се вредят за транспорт до Централна гара, след това изпускат другия си превоз“, споедля Карапеева.

На 21 октомври тя е отнесла проблема към община Пловдив и ОКТ, като ги моли за по-кратни интервали на автобусите.

На 9 ноември получихме писмо от шефа на ОКТ Георги Стоилов, в което ни казва, че ежедневно извършват анализи на пътникопотока и обследват натовареността на трафика. На база тези данни се подават информация към Общинската комисия. Обяснено ни бе, че изпълнението на транспортната задачите зависи от превозвачите, а контролът върху тях се упражнява от Община Пловдив. Обаче няколко сесии минаха на Общински съвет, няма никакво решение на въпроса“, заявява Карапеева.

Ръководството на Математическа и родители са притеснени как ще се организира транспортирането на децата през идните месеци, когато освен тъмно, навън е и студено.

Припомняме, че подобен казус бе на дневен ред и пред директора на Езикова гимназия-Пловдив, който многократно сигнализира общината по темата. В крайна сметка пуснаха още линии, който да могат да поемат потока от ученици и студенти, обучаващи се в района.