Учени предупреждават за заплаха от епидемия заради резистентност към антибиотици

  • от PlovdivTime
  • 20:34, 20.11.2022

Асоциацията на студентите медици – Пловдив и Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“ проведоха съвместна информационна кампания и отбелязаха Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците в Аудиторния комплекс на Медицински университет – Пловдив. 

Лекция на тема „Антибиотична резистентност“ представи пред студенти и гости проф. д-р Мариана Мурджева – ръководител на Катедрата и ректор на МУ-Пловдив. Тя обърна специално внимание на нарастващата заплаха от развитие на глобална пандемия, породена от антибиотичната резистентност, както и на рисковете, които се крият за здравната система.

Според нея антибиотик трябва да се прилага, когато има съмнение за бактериална инфекция, която може да засегне човешките органи.

„Самолечението е много опасно, защото е вероятно след време да доведе до една скрита епидемия и ще бъде пагубно за цялото общество. Затова разумната употреба на антибиотиците може да намали риска”, твърди още проф. Мариана Мурджева. 

Професорът призова към насърчаване на отговорно прилагане на антибиотиците и популяризиране на здравните рискове, до които води антибиотичната резистентност. 

След края на лекцията се проведе и интерактивна викторина на тема „Антибиотична резистентност“, в която се включиха всички студенти, участници в срещата. Победителите във всяко едно от трите нива на викторината бяха удостоени с награди за показаните отлични резултати.

От 2008 година по инициатива на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията 18 ноември е обявен за Европейски ден за разумна употреба на антибиотиците.