Убий варварина, ехти на Римския стадион, тълпата отговаря – Да живее!

  • от PlovdivTime
  • 20:23, 27.05.2022

Атрактивни битки между гладиатори и рицари вдигнаха точката на кипене на адреналина на публика и участници по време на откриването на фестивала „Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство". 

„Убий варварина“ крещяха древните войни, а публиката по трибуните с палец нагоре спаси живота на пленника. В истинско преживяване се превърна демонстрацията на бой с камшик, демонстрирана от представителите на Исторически парк - Варна.

Исполинът Фабиан безкомпромисно отне оръжието на противника си с едно рязко движение на камшика, а публиката видя само отхвърчането му и чу зловещ звук като пукот от пистолет.

В откриването се включиха талантите от Националната гимназия за екранни и сценични изкуства и балет „Ера“.

„Щастлив съм да открия този фестивал. Виждам как той се развива през годините, защото е важно да показваме не само археология, но и традициите, бита и войнските способности на нашите предци“, каза зам.-кметът по култура Пламен Панов.

От името на организаторите Рангел Матански подчерта, че всичко, което зрителите ще видят в трите дни на фестивала, е част от историческото минало на града ни.

„Градът ни не е само археология и стари сгради. Градът ни – това сме ние. И всичко, което виждате тук, е част от нашите гени. В нашите вени тече кръв, която е древна и силна. Всичко това сме ние“, каза Матански и отправи към всички пловдивчани да посетят парк Лаута, където утре и в неделя ще има множество демонстрации на боеве, обяздване, стрелба, кулинария, занаяти и много други атракции. 

Рицари и гладиатори от Франция, Румъния и Унгария се включват в шествие днес на ГлавнатаРобски пазар, демонстрации на бит, храна, традиции, ритуали ще видят посетителите на фестивала „Пловдив – древен и вечен”

Галерия: