Тютюневият град в мъртва хватка - още виси документацията за три къщи

  • от Мария Луцова
  • 14:33, 11.04.2022

Процедурата по изготвяне на режимите за Тютюневия град отново е в мъртва хватка. Експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство на три пъти са идвали в Пловдив, но така и не са допуснати до три частни къщи, които са на ул. „Иван Вазов” в близост до ул. „Авксентий Велешки”.

Така фишовете, които описват екстериорните и интериорни характеристики на въпросните сгради, остават недовършени. Поради тази причина е блокирана и процедурата по изготвянето на обемно-устройственото проучване в зоната.

„Работата ни е да опишем всичко, защото в последствие НИНКН ще бъде виновен, ако нещо не е отразено”, обясни директорът на института арх. Петър Петров.

Той допълни, че в момента в екипа му работят 10 човека, които покриват цяла България.

„Предложил съм нова структура и увеличаване на експертите в НИНКН, защото ситуацията е критична.  Нужна е спешна подкрепа от държавата”, каза още арх. Петров.

Припомняме, че вече  близо пет години години се работи по изготвянето на единни режими, които да дадат ясни правила какво и как може да се прави като строителство и намеси във външни пространства в защитената територия.

В края на 2020 г. главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов обяви, че е въпрос на два месеца документацията да бъде попълнена в цялост. През април 2022 г. обаче  на процедурата все още не ѝ се вижда краят.