Цяла нощ пожарникари се бориха със замърсяване на река Марица

  • от PlovdivTime
  • 09:50, 05.02.2020

Пожарникари се бориха цяла нощ с последиците от поредното замърсяване на река Марица. Във вторник вечерта във водите край Пазарджик бяха изпуснати около 600 литра нефтопродукти.

Екоминистерство установи инцидентно изпускане на нефтопродукти от завод за отпадъчни води. Предприети са спешни мерки. Започна проверка на Регионалната инспекция по околна среда. „Басейнова дирекция” и МВР също разследват.

„Във вторник вечерта получихме сигнал, че е изпуснат петролен продукт в река Марица. Взехме веднага мерки и го очаквахме в този участък. Сепарирахме водните количества, така, че мазните петна да останат в него. Проби се взимаха на всеки час, но всички бяха отрицателни. Река Марица вдигна нивото си и се наложи да изпуснем насъбралата се вода. Гарантирам, че няма никакво замърсяване”, зам.-директорът на пожарната в Пловдив - Димитър Бришимов.

Той предполага, че не цялото количество нефт се е изляло в канализацията и че количеството, попаднало там, може да не е достигнало до реката.

„Със сигурност това не е опасно за водата в реката”, потвърди Бришимов.

Замърсяването се дължи на производствена авария в цех. Оттам е тръгнало замърсяването с нефтопродукти и е в протежението на около 50 км по река Марица.