Цените на жилищата на върха: В Пловдив вече са над 800 евро кв./м

  • от Виктория Петрова
  • 21:12, 21.09.2020

COVID-19 кризата не само не намали цената на жилищните имоти, а днес сме свидетели на пикови цени от десетилетие насам. Макар и със забавен растеж, цените в България продължават да се покачват, сочат всички данни - и на Националния статистически институт, и на чужди анализаторски компании, както и на банките, през които минават транзакции, а и ипотеки. 

На края на март месец, почти в началото на извънредното положение, прогнозата на експерти, а и очакването на хората бе за спад на цените на имотите, които и вече бяха в ситуацията на устойчив ръст за последните години. Вместо очакваното поевтиняване обаче, цените ескалираха и днес квадратен метър жилищна площ в Пловдив се търгува за средно 810 евро на квадрат, а в София цената вече е около 1200 евро за кв/м. 

Най-скъпите локации в Пловдив са централни зони - Стария град, Централна гара, Сточна гара, Каменица, Младежки хълм, Марица Юг и Марица Север и Гребния канал. В тези райони цените започват от 850 евро за кв./м. и достигат 1200 евро кв./м. Определено по-голям ръст в цените има при имотите старо строителство, както и при новите имоти от луксозен клас. 

Все още няма окончателни данни за второто тримесечие на 2020, но предварителните сочат, че към юни тази година имотите са поскъпнали с 4.7% на годишна база и с 1.2% спрямо първото тримесечие. Така данните показват забавен ръст и вероятно в третото, максимум четвъртото тримесечие на 2020 цените ще стигнат своя апогей. Това обаче съвсем не означава, че се очаква сериозно поевтиняване. Напротив, върви се към "бетониране" на устойчиви цени за качествените и по-скъпи имоти, тъй като там ликвидността след години и висока. 

"Всички очаквахме падане на цените, малцина прогнозираха ръст и излязоха прави. Има и логични причини за развитието на пазара - в момента хората със свежи пари масово търсят начини да ги вложат в имоти, защото това е една от най-сигурните финансови инвестиции. От друга страна продавачите изтеглиха имотите от пазара си поради същата причина - за да заложат на недвижимото имущество като актив и банкова сметка с лихва. В крайна сметка несигурността доведе до увеличение на цените, защото търсенето особено на качествени имоти изпревари предлагането", обяснява пазарен експерт. 

Имотната ситуация изцяло се поддържат от данните в Агенция по вписванията, от които е видно, че до средата на 2020 са регистрирани общо 5704 продажби на имоти в Пловдив, тоест има спад на годишна база от 15%. Предвид, че дълго време сделките бяха спъвани от самите рестрикции за стоене вкъщи, то все пак отливът не е огромен. Впечатление прави, че има спад при законните и договрните ипотеки, като те са намалели с над 2/3, което доказва, че се влагат по-скоро собствени пари, а кредитирането е намаляло. Тази тенденция също има своето обяснение в завишените критерии на банковите институции и кредитните дружества. 

Днес излезе официалната статистика на една от авторитетните световни компании за имоти Knight Frank. В нея България изпада от топ 20 по-най голям ръст на цените на жилищата. Турция е начело на годишната класация с нараснали цени с 25% на годишна база, но заслужава да се отбележи, че инфлацията там в момента е около 12%.

Европейските държави заемат осем от първите 10 места, като добре представени са прибалтийските страни, както и държави от Централна и Източна Европа. Данните показва, че въздействието на пандемията върху световните жилищни пазари вероятно ще бъде непоследователно и индивидуално. Много ще зависи от състоянието на пазара на жилища преди пандемията, продължителността и тежестта на мерките и зависимостта на всяка държава или територия от международното търсене, което е силно редуцирано през последните месеци поради ограниченията за пътуване и съответния туристически срив. 

Наемите в Пловдив с голям скок! Търсенето е огромно

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.