Треньор от Пловдив върна самочувствието на 140 килограмова дама

  • от Невена Вранчева
  • 20:32, 24.06.2020

Той тренира по два пъти на ден, без почивка през цялата седмица, а хората го определят като... извънземен. Можете да го видите да вдига огромни тежести и въобще да не изръмжи, но не му е чужд и образът, в който дава съвети, мотивиращи хората. 

Неговото име е Кристиян Сотиров, който твърдо стои зад максимата, че истинските успехи се намират извън зоната ни на комфорт.

Интересен факт за него е, че се е явявал и в конкурса „Мистър Пловдив 2018", който се проведе в W Club Пловдив. Решението си за участие в състезанието той определя като импулсивно. Не е имал амбиция да стане най-красивия пловдивчанин и е далеч от сладникавото излъчване на модел, но е участвал заради тръпката от дефилето и най-вече, заради тура "Таланти".

"Това беше в период от живота ми, в който се занимавах с ММА. Исках да наложа по-мъжкарската визия и именно затова с един приятел направихме хореография и представихме пред публиката възстановка на реален бой. Беше голямо шоу" - спомня си Кристиян. 

Треньорът се занимава със спорт от 16 години, по образование е магистър-психолог и вече 10 години е персонален треньор.

Сред най-големите му постижения до момента е трансформацията на 140- килограмова дама от Пловдив, която към днешна дата е успяла да свали 59 кг, горда е с успеха си и самочувствие... не и липсва. 

Кристиян Сотиров е категоричен, че спортът и психиката са тясно свързани. "След завършване на 12 клас записах да следвам лингвистика с английски и френски, но още в първите няколко месеца усетих, че това не е моето нещо и прекъснах. Осмислих през годината какво искам истински и тъй като човешката психология винаги ми е била интересна, това беше определено моят избор и призвание." - разказва спортистът. 

Той смята, че образованието му помага при работата с хора, а сред бъдещите му амбиции са да работи в системата на МВР и да се занимава със спортна психология.

Ежедневието му е свързано със спорт, здравословно хранене и начин на живот. Тренирал е много различни спортове - щанги, силов трибой, културизъм, мма, а най-новото му начинание и поле за развитие е кросфит. Според него е важно тренировките да са съчетани с правилно и съобразено хранене, за постигане на заложени цели и желани резултати, както и подобряване на здравословното състояние. 

Истината за трансформацията 

Кристиян Сотиров разказва, че за него е важно хората, с които работи, да се чувстват добре в кожата си и да остават мотивирани, въпреки трудностите и периодите на застой. Според него, в интернет често могат да бъдат видяни снимки на жени, които са отслабнали драстично и вече изглеждат като завършени атлети, но не всички от тях са реални. "Фотошопът играе доста, а хората остават излъгани. За жалост, това е тактика на много инструктори, а реалността е съвсем различна. Всичко се случва бавно, трудно и изисква голяма воля, но хубавото е..., че все пак се случва, стига да го искаме самите ние" - мисли Кристиян. 

Историята на пловдивчанката, която се раздели с цели 59 килограма от теглото си

"Аз съм човек, който цял живот води битка с килограмите. За мен 2017 и 2018 бяха най-трудните.Теглото ми беше 140 килограма, които пречиха на целия ми начин на живот, психически и физически. Осъзнавах, че съм затворник на собственото си тяло и имам само две възможности - да се предам или да се боря. Дойде моментът, в който си казах: Стига, време е за промяна! На 1 май тежах точно 140кг, тогава взех решението да се боря. Започнах сама със собствен начин на хранене, бях на ясно че не е правилен, но действаше в положителна насока и килограмите се топяха с доста бързо темпо. Обаче дойде времето, когато целият процес просто спря и действието от начина ми на хранене не даваше същите резултати, както в началото. Започнах да губя контрола над себе си и старите навици бързо започнаха да се връщат. Естествено и килограмите се качваха. До 22 октомври бях качила 7- 8 кг и тежах 116-117кг. Въпреки проблемите ми със самочувствието, направих една от най-значимите стъпки - да посещавам фитнес залата. Запознах се с Кристиян и с него започнахме съвестна работа. Той изготви правилния режим на хранене и постави основата на бъдещия ми успех. Оказа огромна подкрепа и повярва в мен, дори когато аз самата не вярвах в себе си. С много труд и постоянство се стеремим да достигнем до следващия етап от моето развитие. В момента тежа 81 килограма."

По въпроса за... кифлите (но не тези с мармалад)

Не понасям кифлите и по никакъв начин не мога да се мазня на хората, да им правя четки и да им говоря мили думи, ако тренировката не е минала много добре и реално не са свършили нищо. Трябва аз да съм доволен от тях и от това, което съм видял. Тези, които издържат остават... Може би за някои е дразнещо, че съм толкова взискателен, но накрая хората са доволни, а не излъгани. Аз пък от своя страна - удовлетворен от крайния резултат. Случвало се е да гоня хора от залата, тъй като изживявам всяка една тренировка, вкарвам много енергия и ме радва, когато видя прогрес и обратното - когато липсва желание и хъс.

За силата на волята или как хората да продължават напред и да не се отказват

Нямам заучени фрази, които използвам и смятам, че нещата се случват единствено, ако повярваш истински в тях. Подходът е различен при всеки човек, а от мен като психолог се изисква да преценям думичките, които да използвам. След време идва моментът, в който започвам да натискам повече, а хората, които ми се доверяват виждат увереността в мен и по този начин започват да вярват и те. Преди всичко мисля, че ги надъхвам със самия себе си. Държа да имам време, в което да си говоря с тях. - смята Кристиян Сотиров. 

Той споделя, че всекидневно идват хора, които са напрегнати от работа или от проблеми в личен план и именно тогава е времето за тренировка - най-добрият психотерапевт.  

Добри съвети за тренировки и хранителни режими

Колко пъти трябва да тренираме седмично? Зависи от отделната личност. В началото може да се започне с 2 тренировки седмично и постепенно натоварването да се увеличава. 

По време на пандемията всеки от нас трябваше да прекара няколко месеца вкъщи - период, в който едни са залагали на тренировки у дома, но други са си дали почивка от спорта.

"Лично на мен, карантината ми се отрази много добре и тренирах изключително разнообразно вкъщи. Не смятам обаче, че и при клиентите е така и мисля, че тренировките навън или у дома не са достатъчно натоварващи както в залата и не дават същите резултати, а по скоро действат освежаващо на организма. Та именно сега е моментът, в който трябва да се започне въвеждащия период, в който да раздвижим организма! Има етапи, в които тренировките идват в повече и тогава е наложащо да се наблегне на друг тип упражнения, защото мускулите от тип А и тип Б се тренират по различен начин. Когато бъде предложена тренировка, с различна методика от обичайната, този стрес идва като нещо освежаващо. 

Относно спазването на определен режим на хранене - ако човек е съвестен, ще каже дали е съгрешил с нещо в хранителния режим или дали го прави периодично, тъй като това забавя резултата. Ако всичко се спазва стриктно, няма как резултатите да не са налице. Нещата се случват в организма и е невъзможно постоянно да сваляш или качваш. Важното е да се оформя мускулатурата и килограмите не са особено показателни." - споделя атлетът.

Как да открием подходящия за нас хранителен режим?

За сваляне на килограми, Кристиян е привърженик на нисковъглехидратните диети и моделирането на въглехидрата.

"От време на време все пак трябва да вкарваме повече въглехидрат, за да не свиква организмът, тъй като, когато това се случи се влиза в компесаторен режим, в който се задържат килограми и дори е възможно със същата храна, с която до момента даден човек е отслабвал, да започне да качва килограми." - казва инструкторът. 

Той споделя, че винаги трябва да се тръгва от един основен режим, съобразен с хранителните навици, след което се изисква в рамките на 3 дни да бъде описана всяка една приета храна, както и часът на хранене. 

"Изключително важно е да се запознаем с хранителните навици и след това да започне да се търси основният режим, който да пазим. Във времето самият организъм се променя и гори калориите по различен начин, има нужда от заместване на едни храни с други, а понякога и от тотална смяна. Дали ще се махат или добавят калории, дали това ще е на обяд или вечеря.. независимо каква е целта - дали качване или сваляне, винаги има нужда от промяна в даден етап." - смята Кристиян.

С течение на времето и самонаблюдение, всеки може да отсее храните, които му се отразяват добре и обратното. Спортният мотиватор споделя, че колкото и странно да звучи, него го зареждат особено добре макаронените изделия, като дори се е подготвял с тях за последното си състезание. 

Нека да бъдем наясно обаче - никой не казва, че трябва да заредим хладилника си с масло, тестени изделия и яйца, а по-скоро, че ако консумираме с мярка, няма да имаме проблеми с теглото.

Какво е т.нар "мръсен ден" (cheat day)

Идеята за "мръсен ден" съществува от десетилетия. Дори и най-дисциплинираните спортисти не могат да живеят без ден, в който да се поглезят. Пример: Скалата е известен със своите суши недели... Безвредни ли са тези дни или прецакват напълно часовете, прекарани във фитнес залата. Ето какво смята атлетичният пловдивчанин. 

"Чийт дея как го разбирам - това е ден, в който да хапнем нещо вкусно, а не нещо гадно. Аз лично препоръчвам такъв ден да бъде неделният, когато може да си направим така нашумелите, вкусни и супер полезни овесени или бананови палачинки - те пак включват мазнините, пак включват протеин, малко количество въглехидрати. Пак е здравословно, но под формата на палачинка. Един път в месеца може да направим и чийт дей в истинския смисъл на думата, когато можем да хапваме нещо, което наистина ни изкушава - шоколад, бургер, но нека да бъде с качествено месо. Какво ни бърка една питка? Когато се случва рядко, дори организмът ни има нужда и от нея. Със сигурност е по-добре от Мак Доналдс. Тялото е нашият храм и не можем да си позволим да вкарваме отрови като храни от бързото хранене или стара мазнина.

Направете си картофен чипс, но печен на фурна - супер. Това пак е като чийт дей, но имаме качествени източници, които ни носят "добри" калории. 

Сега е и сезона на сладоледа, така че може да си го позволим. Има много от ледените изкушения, които са с ниско съдържание на захар или без добавена такава. Друг вариант е и сами да си направим сладолед от замразени плодове и ядково мляко. 

Nutella VS. Фъстъчено масло

Тук, реално източникът на калории е шоколадът, независимо, че те са по-малко отколкото в ядковото масло. Но какво получаваме от течния шоколад? Захар и още куп вредни съставки. С неговата консумация няма как да постигнем мечтаното тяло, тъй като основата на всеки един организъм е протеинът. Няма как да искаме резултати, ако приемаме захари.

Следенето на калориен дефицит е окей, но да е от качествени източници.  Винаги се тръгва от определени грамажи, като тук говорим за храни като салати, риба, месо и т.н. Ако се случва така, че стрелката на кантара да не мърда - режем 20 гр. от всяко ядене като по този начин се намаля калорийният процент. 

Здравословните протеинови барчета и колко са здравословни всъщност са те

Кристиян Сотиров отбелязва, че когато нещо е назовано като "здравословно" не означава, че трябва да прекаляваме с приема му, особено когато говорим за овесени ядки, тахани и масла. Особено внимание треньорът обръща на така популярните протеинови барчета, които можем да видим във всеки фитнес салон и в щандовете със здравословни храни в магазините.

"Има много мъже и жени, които тренират здраво и искат да свалят и си казват - сега ще изям един протеинов бар, просто защото това е протеинов бар. До тук добре - имаме съдържание на протеин, който засилва организма да гори. Тук стигаме до гърба на бара, който съдържа 20 гр протеин , 40 гр въглехидрат, което отново е супер и малко по-надолу стигаме до... 20 гр захар - това вече не е добре. Обръщаме гърба и на шоколадова вафла, в която има същото съдържание на захар. Така, че от протеиновия бар не се слабее, дори има повече калории отколкото в пакетирани сладкарски изделия. Самата индустрия е такава, което според мен залъгва хората . Много малко са фирмите, които произвеждат протеинови барове, които имат само съдържание на протеини и естествени подсладители - но те не са вкусни. Да, приятни са, но за трениращ човек. Някои съдържат соя и други неща, които не са полезни и трябва да си вътре в нещата, за да избереш протеинов бар, който е истински. 

Аз препочитам хората да ми се доверяват, говоря им истини, за да ги надъхам, а не просто да пробутам модерните неща, с които ще "постигнат мечтите си". 

А как стоят нещата с протеина на прах и фет бърнарите?

Кристиян Сотиров разказва , че преди няколко месеца е изнасял лексия на камп в Пампорово именно по темата за хранителните добавки. За да бъде разбран, той заложил на клипче на американска фирма, което показва подробно как се произвежда самия протеин и се стига до тази прахообразна форма.

"Повечето протеини са суроватъчни - тоест произходът им е млечен, използва се истинско мляко, от определени домашни крави, които са тествани. Та протеина е ок като цяло, защото това реално е мляко на прах." - казва Кристиян Сотиров. 

Когато решите да използвате предтренировъчен продукт, било то фет бърнър или азотен бустер, преди всичко е хубаво да проверите дали сте алергични към някоя от съставките. Важно е да погледнем каква е дозата на продукта- дали прах или хапчета, няма значение, просто приемете малко по-малка доза при първия прием. Хубаво е да се подсигурим за това как ни се отразява самият продукт. По презумпция би трябвало да ни интересува нашето здраве като хора! Възможно е просто тази хранителна добавка да не е за вас (да ви прилошее от някоя от съставките, прекалено много да повиши сърдечния ритъм и т.н.), а същият тип добавка на друга фирма с малко по-различно съдържание да ви помага идеално във вашите цели. Оперативната думичка е “помага”! Хубаво е да се уточни, че не вършат чудеса.