Транспортният министър подписа договор за важен железопътен проект в Пловдив

  • от Ива Модова
  • 13:52, 23.07.2020

"И аз си нося оставката в джоба, както всеки министър. Ако промените са необходими, за да се гарантира просперитета на държавата - това не е лошо", това обяви министърът на транспорта Росен Желязков в Пловдив, след уволнението на четирима негови колеги - министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, министъра на икономиката Емил Караниколов и министъра на туризма Николина Ангелкова.  

Припомняме, че той пристигна, за да подпише договор по големия ЖП проект „Модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в железопътни участъци Пловдив-Крумово и Пловдив–Скутаре, включително в гарите Пловдив разпределителна, Крумово, Скутаре и разделен пост Тракия“, който е част от проекта „Развитие на железопътен възел Пловдив“ и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

Желязков подчерта, че изпълнението на проекта ще реализира една отколешна инфраструктурна мечта – жп магистрала от Пловдив до морето, като скоростта на влаковете ще достига 160 км/ч.

„Подписахме с изпълнителя и НКЖИ договора за модернизация на железопътен възел Пловдив и всички участъци и гари, но в национален аспект ще се инвестират над 250 милиона лева и не говорим само за модернизацията, но това ще позволи към 2024 да се довърши магистралата от Пловдив до Бургас. По нея ще карат влакове със 160 км/ч, а преминаването през Пловдив ще става със 130 км/ч“, посочи Желязков.

По отношение на рокадите в кабинета, Желязков подчерта неколкократно, че винаги е работим в добър синхрон и с четиримата отстранени министри, но бе категоричен, че кадровите промени се правят с цел да бъде спазен ангажимента към гласоподавателите по отношение на управленческата програма.

„Промените бяха ясно обяснени като причина и анализ от съвета на коалицията. Знаете, че правителството е уверено в изпълнението на програмата си и затова, че трябва да завърши своя мандат. Тези промени са част от този контекст. Кадровите промени се приемат като елемент от начина, по който се отговаря на протестите, но това не е решението, което се търси - те са ясно обяснени от премиера. Важен е ангажиментът за изпълнение на изборната програма“, посочи Желязков.

Личното му мнение към четиримата колеги обаче било много положително и изказа адмирации и уважение.

„Ако питате за личното ми мнение, тъжно ми е, че се разделям с мои приятели и колеги. Благодаря им. Важно е да се знае, че от ден първи на работата на всеки министър, оставката е в неговия джоб. Да си министър не е награда, а ангажимент, който се защитата ежедневно с работа. Да се раздели човек с поста, не е лична драма“, посочи още Желязков.

В заключение той посочи, че все още не е ясно дали това ще потуши категорично импулса на протестите, но поясни, че правителственият мандат трябва да се изпълни, защото изборите са онзи съд, на който всички се явяват. Министърът на транспорта подчерта, че е важно в предстоящите месеци да се създадат социални и икономически предпоставки за безпроблемно преминаване през „турболенциите, които предстоят като последици от пандемията“. Той предупреди, че се очаква негативният ефект да се  задълбочен през есента. 

Kоментари

коментар
HHH
21:54, 23.07.2020
Отговор

Оставка и затвор!