The Sun: Пловдив - двойникът на Рим, но без тълпи туристи и полети от £44

  • от PlovdivTime
  • 13:15, 02.01.2024

В Европа се намират някои от най-емблематичните дестинации за градска почивка на планетата, а това означава, че привличат огромен брой посетители. Старият континент има и някои по-непопулярни места, които предлагат подобни преживявания,но без неудобството ордите туристи да блокират улиците и атракциите, пише The Sun.

"Едно такова място е Пловдив в България, който според някои е най-старият обитаван град в Европа. Освен това други го оприличават на италианската столица Рим заради древната му архитектура и атмосфера, които ще ви „дадат романтичните вибрации, каквито би направила столицата на Италия, но без огромните тълпи“, пише авторът Райън Грей.Той цитира и написаното от Explore: „Рим не е лесно място за обиколка с ограничен бюджет, но ако се насочите малко по на изток, към България, най-старата страна в Европа, ще ви очаква доста удоволствие. Пловдив твърди, че е най-старият обитаван град в Европа, а архитектурата му придава онова недокоснато, вечно усещане.“

Най-очевидната точка за сравнение идва от Античния театър, който се намира точно в центъра на града. Добре запазеният археологически паметник е една от най-посещаваните забележителности на Пловдив и там все още се провеждат представления. Това не е единственото място в центъра на града, където може да се изследва римското наследство. Съхранени и екпонирани са части от римския стадион. Кафенетата гледат към руините, има достъп до части от стадиона в подземното ниво на магазин H&M.

Други забележителности на Пловдив включват неговия Стар град. Барове и ресторанти могат да бъдат намерени сред историческите градски стени, древни паметници и архитектура от различни периоди от българската история. По-новите части на града също получават много добри оценки от туристите, включително предградието Капана - описано като "един от най-забележителните квартали на Пловдив". Старите сгради там получиха нов живот с модерни ресторанти и самостоятелни магазини.

Стигането до Пловдив е сравнително лесно, с директни полети от Обединеното кралство от £44 двупосочни с Ryanair. Нощувка за двама в града може да бъде резервирана от около £25.