“Телевизията с очилата“ събра поколения пловдивски телевизионери за 50- годишнината си

  • от PlovdivTime
  • 19:15, 02.09.2021

В Цар Симеоновата градина от днес пловдивчани и гости на града могат да разгледат нова изложба от паметни фотографии, посветени на 50 годишнината от създаването на Телевизионния център в Пловдив. В експозицията са включени материали от архива на първата извънстолична телевизия, от Държавен архив – Пловдив и НБ „Иван Вазов“. Най-съществената част от подбора на снимковия материал е предоставен от дългогодишните телевизионни оператори Петко Шойлеков, Тодор Даскалов, журналистите Пепа Славчева, Наско Начев, режисьора Варта Марукян. Събитието е част поредицата инициативи, с които през настоящата година БНТ Пловдив отбелязва половин вековния си юбилей. Реализира се с изключителната подкрепа на Община Пловдив – отдел „Култура, археология и културно наследство“. Престои старта и на нова поредица „Открий Пловдив“ на 6-ти септември, която в рамките на 5- минутни филмчета ще разказва какъв невероятен град е Пловдив и защо. Поредицата се осъществява отново с финансовата подкрепа на община Пловдив.

Историята на телевизионния център е представена в изложбата през знакови предавания, създавани в годините:  първото българско икономическо ток шоу – „За един милиард“, емблематичното „Адрес 4000“ и др. Работни моменти от заснемането на телевизионни театри, музикални продукции, актуални предавания и новини, документалистика и дискусионни студиа - това е част от 50 годишната история на РТВЦ Пловдив, в която се оглеждат обществените събития и процеси.

Изложбата откриха Десислава Шишманова, Евгений Тодоров и заместник-кметът Пламен Панов.

„Реконструирахме един период, направихме изложба, която започва от времето преди 50 години. Легендарни години на пловдивската телевизия, в която са се задавали стандартите в журналистическата професия. Непременно искам да благодаря, обаче и на  днешните телевизионери. В изключително сложни времена, те продължават да обичат това, което правят, правят го добре и гласът на Пловдив се чува“, каза на откриването Деси Шишманова.  Тя благодари на всички, допринесли за тази изложба, защото за нейната подготовка е било изключително важно съдействието и общата преценка за най-важните етапи от развитието на медията на няколко поколения телевизионери. Между тях - дългогодишните главни редактори в различни периоди, редактори, репортери  – Иван Кайдъмов и Евгени Тодоров, Пепа Славчева, Веселина Божилова, Наско Начев, Нина Кольовска, Ангелина Маринова, Екатерина Костова, Мариана Китипова, проф. д-р Любомир Караджов, Виктор Янков и др.

„Респектиран съм от това, което виждам. Връща ме назад в хубави спомени. Спомням си и една случка. През 1981 година ми бе възложено да направя филм по случай 100 - годишния юбилей на Държавния театър в Пловдив. След като го излъчиха, имаше над 20 души обидени, писаха жалби, че не са влезли в кадрите. Деси, юбилеят е много трудно нещо! Винаги има обидени“, каза Евгений Тодоров и допълни, че е отдал 15 години от живота си в тази телевизия. „Когато продължих в другата телевизия, събрахме доста хора. Ако ми позволите да се пошегувам. Ние и РТВЦ сме като България и Северна Македония. Две телевизии – един народ! Само че за разлика от тях, ние не се караме и винаги сме били в добри отношения“, допълни още Евгений Тодоров. Той използва случая и се обърна към заместник - кмета Пламен Панов с апел, Община Пловдив да потърси начин да събере на едно място архива на всички телевизии в Пловдив – на РТВЦ, Европа, Евроком, ПОТВ и другите, за да се запазят и съхранят за поколенията. Защото това е историята на Пловдив през последните 50 години.

„Вместо с дами и господа, ще се обърна към Вас с приятели, защото така го чувствам! Благодаря Ви, че подпомагате културата на Пловдив. Настоящата изложба, новата поредица, която предстои, както и  невероятната церемония „Награди Пловдив“ са само малка част от нещата, които направихме заедно само през тази година. „Заедно“, „партньорство“, „приятелство“ са думите, които описват отношенията между Община Пловдив и БНТ в Пловдив през тези 50 години и това е еманация на „заедното“, на този много специален за града ни слоган. Благодаря Ви за тези 50 години! Благодаря и за следващите 50! Този път  го вървим заедно, ще продължим и занапред. Продължавайте да бъдете обективна медия, защото това е най-ценното качество. На добър час на изложбата!, каза по време на откриването заместник-кметът Пламен Панов.

След това присъстващите си направиха групова снимка за спомен.

Изложбата подредена в Цар Симеоновата градина, до фонтана на Деметра, може да бъде видяна до 12 септември.