Техническият проект за ремонта на кино “Космос“ готов до края на септември

  • от Мария Луцова
  • 16:47, 17.04.2022

„Тектоника-Б”ООД ще изготвя техническия проект за ремонта на кино „Космос”. Фирмата ще упражнява и авторски надзор по време на строителството. Обществената поръчка е на стойност 108 333,33 лв., а проектът трябва да е готов до 26 септември тази година.

Припомняме, че именно арх. Димитър Балджиев и екипът му от „Тектоника-Б” спечелиха конкурса на Община Пловдив за идеен проект за преустройството и ремонта.

„Заложили сме 500 000 лв. за кино „Космос”, то е част от културната инфраструктура заедно с Небет тепе и Ламартин”, обяви в началото на 2022 г. зам.-кметът „Строителство и инвестиции”  Пламен Райчев по време на представянето на градския бюджет. За следващата 2023 г. са предвидени 1 500 000 лв., а за 2024-а – 3 млн.лв.

Сагата с познатото на по-възрастните пловдивчани кино „Комсомол” се точи от дълги години. По времето на Славчо Атанасов общината позволи изменение в действащия устройствен план с идеята земята да бъде продадена, а киното – съборено. На негово място трябваше да бъде построен многоетажен паркинг. Общинският съвет обаче се противопостави, а с поредица от акции инициативният комитет „Да спасим кино „Космос” привлече публичното внимание към проблема и Общината се отказа от намеренията си.  През годините благодарение усилията на инициативния комитет и група граждани в сградата бяха извършени ремонти и бяха премахнати вдигани през годините вътрешни стени. Зрителната зала обаче остана затворена. Все пак в кино „Космос” се провеждаха различни публични събития, част от тях бяха и в емблематичната 2019-а, когато градът ни бе домакин на инициативата Европейска столица на културата.

В крайна сметка през 2019 г. бе обявен конкурс за идеен проект, спечелен от  „Тектоника-Б”. Процесът обаче бе стопиран заради разминавания между държателя на авторските права арх. Тодор Абаджиев и арх. Балджиев. Разминаванията бяха преодолени и сега се пристъпва към следващата фаза.

Според идейния проект на арх. Балджиев и колегите му арх. Елена Павлова и арх. Инес Чавдарова киното ще има зрителна зала с 640 места.

Те са насочили усилията си освоно до пълно функционално преосмисляне на вътрешните пространства. Проектантите се придържат към първоначално замисления архитектурен облик на киното, а решенията им целят да не променят, а да подчертават и акцентират специфичните и архитектурни елементи. Ще бъдат благоустроени и пространствата пред "Космос".         

СГРАДАТА:

Кино „Комсомол” е построено по проект на арх. Любомир Шинков. Отваря врати на 5 септември 1964 г. с ритуал първата си прожекция на филма „Тринадесет години”. След  1989 г. киното е преименувано на „Космос”. Работи до 1999 г., след което киносалонът е затворен. Фоайетата се ползват с различни цели – като дискотека, игрална зала. В крайна сметка сградата пуска кепенци и остава в ръцете на времето и природата, включително преживя и палеж.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Здравко Димитров: Искаме ремонтът на кино “Космос“ да започне още тази година“Шестте месеца, които искат проектантите, са твърде дълъг срок. Достатъчно ги чакахме да се разберат за авторските права”, обяви кметът

Кино “Космос“ с мултифункционална зала с 640 места, гледаме филми под звездите отпредПроектантско бюро “Тектоника-Б“ ООД спечели конкурса за идеен проект за съживяването на знаковата сграда, след