Търсят 13 млн. лева, за да преместят Музея на авиацията в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:18, 15.06.2021

13 млн. лева са нужни, за да бъде преместен Музеят на авиацията от Крумово в Пловдив. Парите са били гласувани на Министерски съвет през 2018 г., но и до този момент те не са преведени по сметките на Министерството на отбраната. Това обяви военният министър Георги Панайотов след среща с кмета Здравко Димитров в сградата на Община Пловдив.

Поводът за разговора е именно преместването на музея.Панайотов уточни, че Община Пловдив е на етап, на който си е свършила работа как да се извърши преместването, а топката е полето на министерството.

„Това е много сложно инженерно занимание и първо трябва да се види възможно ли е въобще и по какъв начин тези машини на пределна възраст да бъдат преместени. Останалата част на музея ще бъде преместена, но нека да огледаме какви са опциите да видим как ще тръгнат нещата”, каза Панайотов и допълни, че сега се търси механизъм, по който парите да бъдат осигурени от бюджета след решението на Министерския съвет от 2018-а.

Друга тема, която е била коментирана е ремонтът на сградата на Военния клуб на ул. „Иван Вазов”. От община Пловдив са изявили желание да съдействат, като се търси вариант ремонтът да започне възможно най-скоро и бъде завършен. Средствата за реконструкцията също ще са от бюджета на МО.