Тапите в Пловдив започнаха – пуснаха нови режими на „умните светафори”

  • от Благовест Андонов
  • 09:33, 21.09.2020

Пловдив посрещна първата седмица на новата учебна година с невиждан трафик за последните 6 месеца.  Тапите по бяха по обичайните кръстовища, но редица шофьори забелязаха, че циклите на светофарните уредби са пипнати. Те обаче не са резултат на интелекта на умните светофари, а на предварително зададени циклограми.

От „Организация и контрол на транспорта” са решили да променят режимите на светофарите по основните  кръстовище на 120 на цикъл – или иначе казано вече се чака по две минути, което е по-дълго, в сравнение с досега.  Припомняме, че в началото на мандата от Община Пловдив промениха организацията на над 10 кръстовища в града. По тях бе пуснато турбинно движение, като бяха премахнати самостоятелните леви секции, като бяха сложени и допълнителни десни.  Очаква се следващите седмици трафикът под тепетата да бъде още по-натоварен, пише TrafficNews.bg.

Към момента няма основни булеварди, които са затворени за ремонт. Единствената отсечка, която затрудняваше движение миналата седмица бе ул. „Преслав”, но коли по нея тръгнаха предсрочно.

Тази година не се очакват ремонти на големи булеварди, но догодина ще бъде истинско предизвикателство за пловдивчани. Тогава се очаква да започне проектът на НКЖИ за пробива под гарата, както и дейностите на ВиК по европейски програми.

Докато дейностите по пробива под гарата щ започнат от страната на район „Южен”, то неизбежно е да се прехвърлят от северната страна, като ще бъдат затваряни „Васил Априлов”, „Руски” и „Христо Ботев.

ВиК пък ще работи през проекта за Обходния колектор по ул. „Царевец”, „Ал. Стамболийски” и редица други основни артерии. Периметърът на Водния цикъл също ще се увеличи, като се очаква да започне и третия лот, който ще затвори „Брезовско шосе”.