Талантливи деца откриха новата зала “Микросвят“ в Природонаучния музей

  • от PlovdivTime
  • 14:13, 12.10.2022

С интересна и забавна програма, днес във фоайето на Регионалния природонаучен музей в Пловдив, децата от четвърта група на ДГ „Валентина“ с ръководител Мария Христова откриха новата зала „Микросвят“. Те бяха подготвили „Танц на микробите“ и две стихотворения, които изпълниха под аплодисментите на техните родители и гости. Едното от стихотворенията е измислено от децата специално за музея и след края на програмата, малчуганите го подариха на директора на музея - гл. ас. д-р Огнян Тодоров, красиво отпечатано и поставено в рамка.

Сред гостите на откриването бяха заместник-кметът по „Култура, археология и туризъм“ на община Пловдив Пламен Панов, директорът на Регионалния исторически музей – Стоян Иванов и професорът по биохимия -  проф. д-р Илия Илиев.

От днес зала „Микросвят“ става част от постоянната експозиция на музея, а децата от ДГ „Валентина“ бяха първите ѝ посетители. В залата са изложени атрактивни тактилни модели на едноклетъчни организми от микросвета. Може да бъде видян 3D модел на животинска клетка, заедно с клетъчните органели, които тя съдържа, модели на вируси и бактерии, вкл. модел на коронавируса. Там се намира и микроскоп, с помощта на който посетителите на музея могат да наблюдават различни видове микроорганизми. Разположена е също микролаборатория, изработена от Снежана Русинова–Видева,  главен асистент към Биологически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ Пловдив, на която директорът на музея специално благодари.

„Продължаваме да утвърждаваме нашето мото на музея "Добре дошли в различните светове“. Това, което искаме да представим на нашите посетители, е един пъзел от различни тематики, в който всеки да намери нещо за себе си, според интересите си“, каза гл. ас. д-р Огнян Тодоров и добави, че новата зала ще представя на малчуганите по интересен начин  огромното разнообразие на едноклетъчните организми, а техните родители ще си припомнят за огромното многообразие на микросвета, който ни заобикаля.

„Поздравявам екипа и директора на Регионалния природонаучен музей за това, че непрекъснато се развива и винаги ни изненадва с нещо ново. Няма как да не сме щастливи, че музеят ще предложи още една атракция.  Няма нищо по-хубаво от това да можем да видим всичко, което не може да се види с просто око и да научаваме нещо ново за света“, каза заместник–кметът Пламен Панов, който отново похвали и всички останали музеи в града за тяхната активност, креативност и за това, че работят постоянно за своето обновление и привличане на нови публики.

Скоро предстои и преместването на черноперата рифова акула Лари в новия аквариум, който е напълно готов, огромен и подходящ за свободното плуване на любимеца на пловдивските деца.