Таланти от конкурса “Плакат“ на Художествената гимназия в Пловдив получиха престижни награди

  • от Мария Луцова
  • 16:48, 22.06.2020

Гласуването за Третия национален  конкурс "Плакат" за училищата по изкуствата към Министерство на културата се проведе дистанционно на два етапа на 18 и 19 юни чрез онлайн система за оценяване в официалния сайт на Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов".

Всички конкурсни творби бяха селектирани и гласувани от компетентно жури, в чийто състав участваха: представители на Министерство на външните работи на Република България, Ралица Базайтова - главен експерт в Министерство на културата на Република България, специалисти от Областна администрация Пловдив, Община Пловдив и Общински институт "Старинен Пловдив", гл. асистент д-р Ненко Атанасов и гл. асистент д-р Светлин Балездров от НХА, доц. д-р Александър Гьошев от АМТИИ, доц. д-р Красимира Друмева - ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Костадин Отонов и Петър Чучулигов от НХГ "Цанко Лавренов", Ралица Карапантева от НГПИ "Св. Лука", представители на НУМСИ, преподаватели от НПГПФ, екип от НХГ "Димитър Добрович" и графичните дизайнери Вълкан Вълканов и Христо Гочев. 

Конкурсът се организира от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – училище по изкуствата към Министерство на културата и с любезното съдействие като съорганизатор на Министерство на външните работи на Република България. В селекцията участваха 59 плаката на ученици на възраст от 14 до 18 години (от 8 до 11 клас) от училищата по изкуствата към Министерство на културата. 

Комисията присъди десет награди. Класираните на първо, второ и трето място ще получат стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Организаторите запазват правото си да дават и допълнителни награди. 

Първа награда на Министерство на културата получи Надежда Боянова, НХГ "Цанко Лавренов",  втора награда на Министерство на културата - Никол Петрова, НГПИ "Св. Лука", трета награда на Министерство на културата - Виктория Йорданова, НГПИ "Св. Лука". Наградата "Костадин Отонов" отиде при Венцислав Нанов от НГПИ "Св. Лука". Наградата на Министерство на външните работи бе връчена на Никол Петрова, НГПИ "Св. Лука". Наградата на Областна администрация Пловдив бе за Надежда Боянова, НХГ "Цанко Лавренов", а на Община Пловдив - Нина Врачева, НХГ "Цанко Лавренов". Поощрителни награди получиха Дара Трайчева, НГПИ "Св. Лука", и Виктория Илиева, НХГ "Цанко Лавренов".