Таланти от 29 училища се включиха в “Народните будители и аз“

  • от PlovdivTime
  • 15:30, 16.06.2020

Милка Воденичарова и Георги Спахиев от Хаджидимово си поделиха първата награда за мултимедийна презентация в 10-ото издание на конкурса за индивидуално творчество „Народните будители и аз“, на тема „По пътя на българската свобода“. Наградите им бяха връчени лично от кмета на Пловдив Здравко Димитров, който е партньор на проекта от самото му създаване.

Първо място в раздел "Литература" за есето си, посветено на Патриарха на българската литература Иван Вазов получи 11-класничката Кристина Йовчева от СУ "П. Р. Славейков" в Кърджали. Тя прочете творбата си, с която призова да не бъдем безразлични към големите личности в българската история и литература, защото и до днес се нуждаем от тях.

Своято послание към присъстващите на церемонията в Римския стадион отправи и носителката на първо място в раздел "Изобразително изкуство" Стела Караилиева от Казанлък.

„За мен е удоволствие да приветствам участниците поредното издание на проекта за индивидуално творчество „Народните будители и аз”. Преди 10 години доцент Кирчо Атанасов дойде при мен като районен кмет на „Западен“ с тази идея и само за 2 минути се разбрахме да я реализираме. Проектът започна между класове, премина през междуучилищен, градски и национален, за да отбележим тази година първото международно участие в него и да поздравим гостите ни от Република Молдова и Република Северна Македония. Желая ви успехи и безоблачно лято“, заяви кметът Димитров на церемонията.

Най-масово бе участието в категория „Изобразително изкуство“, където бяха представени 76 творби за народните будители, а в раздел литература участваха 43 произведения. Авторитетното жури, ръководено от акад. Марин Кадиев се затрудни с определянето на победителите и във всяка категория даде по повече от едно първо място.

Тази година в проекта участват 29 училища от 10 области, представители на Република Молдова и Република Северна Македония, като представените творби са общо 159.