Таха Рахман вдига жилищен мастодонт с 800 апартамента край река Марица в Пловдив

  • от Благовест Андонов
  • 18:48, 26.06.2020

„Жилищен блок или затвор? Това архитектурно чудовище може да се появи край Марица”. Този материал публикува TrafficNews през 2017 година за едно инвестиционно намерение, което разбуни духовете в града. Тогава проектът за жилищния комплекс приличаше повече на колумбийски затвор, отколкото на нормална сграда за обитаване. 3 години по-късно теренът предстои да се застрои, вероятно не в този му вид, но устройствените му показатели позволяват огромно жилищно гето с 800  апартамента на 100 000 кв.м РЗП, до 40 метра височина на 20 дка площ.

Инвеститор и собственик на терена е небезизвестният бизнесмен от йордански произход Таха Рахман. Нашумял покрай парка зад хотел „Санкт Петербург”, той се готви да реализира най-големия си проект в Пловдив. Той е закупил парцела през фирмата си „Торос 13”. Теренът между Захарна фабрика и Лекси вече се заравнява, а оказва се, че е въпрос на време да му бъде издадено строително разрешение.

Това се случва на фона на днешното решение в Общинския съвет, което одобри новия ПУП на кварталите „Тодор Каблешков” „Захарна фабрика”.Предложението бе отложено, но днес общинарите приеха новите регулации за двете зони. 

Главният архитект Димитър Ахрянов заяви, че проектът е входиран още през 2019 година. Досега обаче той три пъти е бил връщан от Община Пловдив. Вече обаче инвеститорът и проектната са изпълнили всички изисквания и няма основания Община Пловдив да върне проекта. С други думи, въпрос на формалност е той да получи строителното си разрешение.

Наскоро Таха Рахман публикува в профила си проекта, който е гласял за терена зад хотел „Санкт Петербург”. Три сгради от над 15 етажа. Самият проект е приложим и към въпросния терен на бул. „Марица”.

Очаквайте подробности!