Таха Рахман: Парк? Това е терен със саморасляци и опасни за децата съоръжения

  • от Благовест Андонов
  • 21:21, 17.06.2020

Йорданският бизнесмен Таха Рахман, който наскоро вдигна завесата зад намеренията му зад хотел „Санкт Петербург”, отговори на хората, взели становище по темата. Преди няколко седмици той публикува проект за три небостъргача със зелени пространства, непосредствено зад хотел „Санкт Петербург”. Той поиска становище от своите приятели във Фейсбук, след като даде кратко резюме на проекта.  След като събра нужните му мнения той отговори следното:

„Благодаря на всичките си приятели и познати, благодаря и на тези от вас,които не познавам, за коментарите. Прочетох всеки един от тях и стигнах до следното заключение.

 Хората с позитивно мислене виждат и оценяват качествената зелена площ,разпределена и поддържана, така че да е достатъчна за целия район. Виждат детските площадки,пейките и кътовете за отдих. Виждат красивото в проекта.
Хората с негативно мислене,водени от завист, от черногледство, държат сметка кой за кого работи, какви пари ще се изкарат. Като коне с капаци се оставят да бъдат водени за носа и повтарят механично парк, та парк, без да осъзнават,че това е един терен със стари съоръжения,опасни за децата ни, с храсти и саморасляци.
Кога ще станем единни и положително настроени? Кога ще спрем да се обиждаме? Докога ще гледаме в канчето на другия? Докога ще виждаме само черната страна на нещата?”,пише бизнесменът.

Непосредствено след публикацията му във Фесйбук, председателят на Инициативния комитет „Да спасим парка, зад хотел „Санкт Петербург” Асен Костов заяви, че се стягат нови протести. Те са недоволни и от състоянието на терена, който не се поддържа от собственика и вече е с огромни треви. Кметът Здравко Димитров заяви, че собственикът на терена – Байрям Солак е отказал от Община Пловдив да окосят терена и те сами щели да го строят. Все още обаче той не в угледен вид.

Междувременно няколко протестиращи групи срещу застрояването в различни локации на града готвят учреждаването на НПО, което да брани града от подобни казуси в бъдещето.