Светослава Георгиева с изложба, уъркшоп и лекция за съвременното изкуство в галерия “Лабиринт“

  • от PlovdivTime
  • 15:12, 25.10.2020

„Северни брегове“ е името на изложбата на Светослава Георгиева, която пловдивчани могат да видят в Галерия Лабиринт.

 "Северни брегове е резултат от последната странна година, която прекарах в Шотландия. Това беше пътуване на север не само в географски смисъл, а и във личната ми сетивност към формата, цвета, образа и метафората, обследвайки неограничените и дълбочинни възможности, които абстрактния пейзаж дава. Извън ограничената рамка на реалността, алюзиите, създадени от абстрактната форма са чисти и лесни за възприемане заради близостта си с природата. Тръгнах към артистично проучване в практиката ми да комбинирам материали и техники, в което материалността на живописта се сблъсква с усещането за органичност и семплост на картона, релеф и текстури, типични за работата върху платно, предварително подготвени хартии с маслени бои, композирани с яснота на формата, подчертана от колажната техника и типичните материали за рисунка. Търся категоричност на рисунката, в която линиите и геометрията враждебно режат пространството, и същевременно балансират вече нарушената хармония на перфектността на чистия лист. Процесът е като оголен нерв, търсене на линии с характер и настроение, недвусмислеността на формата, точната гама, вятъра, лошото време, земята, океана, повече мълчанието, но понякога и разговора. Надявам се да поговорим и работите да ви доставят удоволствие.", разказва Светослава Георгиева.

Светослава Георгиева е родена във Варна, учи в художествената гимназия там, а после се дипломира във ВТУ със специалност Реставрация и консервация. Там натрупва познания за различни техники и материали, с които не спира да експериментира. Нейната страст е абстрактната живопис. През 2019 специализира Живопис в Glasgow School of Art с преподаватели Stuart MacKenzie и Craig Mullholland. Това е втората изложба на художничката в галерия Лабиринт.

В рамките на изложбата през уикенда Светослава ще сподели своите знания в практически импровизационен групов уъркшоп и своеобразна лекция-разговор за съвременното изкуство.