Сувенири от разстреляната украинска природа част от изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:29, 18.11.2023

С пърформанса "През стената" на украинката Дария Пугачова в Градската художествена галерия  бе открита международната изложба "Виждаме Украйна/We See Ukraine". Ирина Ворона (Украйна), Михайло Барабаш (Украйна), Анна Стоева (България), Игор Грубич (Хърватия), Дария Пугачова (Украйна/България) и Олга Филончук (Украйна/Германия) потапят публиката в затрогваща експозиция от рисунки, фотографии, видеоинсталации и обекти. Намерили са място "ранени" от шрапнели картофи от минираните поля на Украйна, цветя и борови иглички, превърнали се в спомен - сувенири от разстреляната украинска природа, завеси с отпечатани кухи фрази на бездушно съпричастие и "дълбока загриженост". Четат се надписи по стените като този: "Под високо напрежение обикновеният живот се превръща в изкуство".

"We See Ukraine" е съвместен проект за визуални и сценични изкуства, който пресъздава различните отпечатъци и емоции на хората, които живеят във война в Украйна. Проектът се базира на опита на обикновени украинци: бежанци или хора, които вече са успели да се завърнат по домовете си, или в това, което е останало от тях.

Елате и вижте Украйна на втория етаж в Залите за временни експозиции на Главната до 5 декември. През февруари тя ще бъде показана и в София.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма Творческа Европа на ЕС и Национален фонд “Култура”.  Партнира фондация "Пловдив 2019". Водещата организация в изложбата е Tanuki Films, а партньори са хърватската продукционна къща Eclectica и украинският Lviv Tourism Development Center.