Студенти от МУ-Пловдив работят с кауза в центъра на града

  • от PlovdivTime
  • 17:42, 20.05.2022

Студенти от Медицински университет – Пловдив от специалностите „Медицинска сестра“, „Помощник-фармацевт“, „Медицински лаборант“, „Рентгенов лаборант“ и „Инструктор диетично хранене“ в рамките на два дни – 20 и 21 май, безплатно измерват кръвно налягане, кръвна захар и индекс на телесна маса в пункт пред сградата на Община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов“ №1. Студентите предлагат и ръчно изработени от тях продукти. 

Всеки, който посети пункта, ще има възможност по желание да дари средства, за да подкрепи кампанията „Капачки за бъдеще” за закупуването на трета високопроходима линейка и на апаратура за отделенията в здравни заведения. 

В близост до пункта е представена вече закупена реанимационна линейка за новородени след активното набиране на средства от студенти и преподаватели от Катедра по сестрински грижи към Факултета по обществено здраве и от Медицински колеж. През месец февруари тази година в базата на Медицински колеж студенти от специалностите „Рехабилитатор“ и „Медицинска козметика“ работиха благотворително по специалността си, за да съберат  средства в полза на „Капачки за бъдеще“. 

Мотото на инициативата за безплатно измерване е „Студенти работят с кауза“ и се осъществява съвместно с Община Пловдив. Събитието е част от календара за честване на 80 години от създаването на второто в България училище за Милосърдни сестри и 50 години от откриването на сградата на настоящия Медицински колеж към МУ-Пловдив.